НОВИНИ

Ректорът на Медицинския университет: Губим младите лекари не само заради парите

Младите ни бъдещи лекари и медицински сестри гледат към чужбина, те или веднага заминават, или трупат малко опит у нас и напускат България, каза ректорът на Медицинския университет проф. Вихра Миланова в "Денят започва".Според статистиката 75% от младите медици искат да напуснат страната.

bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 02.09.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Проф. Миланова уточни, че не само парите са причина за негативната тенденция:

Проф. Вихра Миланова, ректор на Медицинския университет: Парите са една част от причините да заминават младите ни специалисти, но не са само те. Друга причина са липсата на мотивация, перспектива и липсата на възможности за кариерно развитие. Има много сериозни пречки в някои моменти.

Тя обясни, че основен проблем са специализациите:

Проф. Вихра Миланова, ректор на Медицинския университет: Специализациите са голям проблем в момента. За да специализира младият лекар, трябва в болницата да има място лекар специализант, а това зависи от финансовото състояние на болницата, и младите лекари са зависими от тази част, възможностите са важни, не само желанието. Всички лекари, които завършват в чужбина, имат веднага възможност да специализират, на тях им се предлага, а тук те сами търсят място.

Ректорът на Медицинския университет отбеляза, че нашите медици много бързо се адаптират в чужбина, понеже в България има много добро медицинско образование.

Проф. Вихра Миланова, ректор на Медицинския университет: Образованието по медицина в България е добро и нашите студенти бързо успяват в чужбина. Трябва обаче да се помисли за образование в частта лекар-пециент. Медикът често не разбира пациента. Затова ще въведем медицинска психология още в началните курсове.

Проф. Миланова бе категорична, че трябва да се помисли за цялостна промяна на програмите, за да се улесни намирането на специализации у нас и така да успеем да задържим бъдещите лекари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работници в шивашка фирма в Гоце Делчев със служебни колела
Работници в шивашка фирма в Гоце Делчев със служебни колела
Протест срещу опасно кръстовище в пловдивското село Марково
Протест срещу опасно кръстовище в пловдивското село Марково