НОВИНИ

Паметникът на Ботев в Калофер отново е за ремонт

Година след като държавата отпусна целеви средства в размер на 300 хиляди лева, за да бъде извършен ремонт, мемориалният комплекс Христо Ботев в Калофер отново не е в добро състояние. Има разместени гранитни плочи и проблеми с осветлението на паметника. Кметът на града изпрати писмо до премиера, с искане да бъде извършена експертна проверка от ресорните държавни институции.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Станислава Цветанова
10:50, 12.01.2018 (обновена)
Чете се за: 00:59 мин.

Кметът на града посочи, че още в средата на миналата година е уведомил Община Карлово за проблемите, които са възникнали след ремонта на комплекса. По думите му обаче до този момент нито от Общината, която е осъществила обществената поръчка, нито от фирмата изпълнител са предприети необходимите мерки за отстраняване на нередностите

Румен Стоянов - кмет на Калофер: "Преди беше така и да нямаше ток в града. Паметникът беше така осветен, че всеки го виждаше, просто беше като един ярък символ на града, а сега в момента все едно сънувате, просто не се вижда паметникът. Затова нещо съм алармирал, както ви казах, още от май месец."

Освен че осветлението на паметника е недостатъчно, има стълбове, които се клатят, а на тях са поставени осветителни тела. Почти навсякъде фугите между стъпалата са разрушени

Мария Станкова - гост на града: "При изкачването ни до върха на паметника и при слизането ни направи впечатление, че стъпалата тропат под краката ни, това нещо не е желателно, така идват толкова народ тука."
Румен Стоянов - кмет на Калофер: "Най-големите проблеми са с фугирането. Не знам с какъв материал е правен, но те са отлепиха. Даже в момента продължават да се отлепят."

От Общината посочиха, че осветлението на паметника е изпълнено съгласно одобрен проект, а освен заложените стъпала за демонтаж и възстановяване, не е било предвидено фугиране в проекта и изпълнителят го е извършил допълнително и безвъзмездно. Становището на Общината е, че повечето от поставените проблеми не са поради некачествен ремонт, а заради недобра експлоатация на съоръженията в комплекса, защото повредените стъпала били от нерегламентирано движещите си вечер АТВ-та и мотори.

В отговор до БНТ от фирмата изпълнител не става ясно дали тя ще предприеме действия по отстраняване на проблемите, но се посочва, че изпълнената фугировка е поставена с ясното съзнание, че с времето ще падне, но целта била да се предпазят стълбищата от поникването на трева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът отхвърли ветото на президента върху антикорупционния закон
Парламентът отхвърли ветото на президента върху антикорупционния закон
ЕП предложи следващите европейски избори да бъдат в периода 23-26 май 2019 г.
ЕП предложи следващите европейски избори да бъдат в периода 23-26 май 2019 г.