НОВИНИ

Решават ли думите проблемите на хората с увреждания?

Депутатите заличиха думата "инвалид" от българското законодателство на първо четене. Парламентът прие единодушно промените в Закона за държавните такси, внесени от БСП. Какво мислят по темата Минчо Коралски, изп.директор на Агенция за хора с увреждания и доц.Надежда Сталянова,преподавател по съвременен български език, СУ "Климент Охридски", вижте от разговора в "Денят започва",

bnt avatar logo
от БНТ
07:42, 12.01.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас
Минчо Коралски, изп.дир на Агенция за хора с увреждания: Думите са това, с което съдържание ги изпълняват хората. Инвалид не е българска дума и никога не е била натоварена в българския език с онова негативно значение, което има интерпретацията невалиден. Какво означава инвалид идва най-вече с какво я натоварва човек. Според мен увреден е не по-тежка. Разбирам мотивите на депутатите. Според законодателството инвалид бе заменена с хора с увреждания. Каквото и да говорим обаче, ще знаем, че става дума за хора с проблеми. Големият проблем е как ние ще ги възприемем тези хора и как ще се отнасяме към техните проблеми. Думите, с които ги наричаме, вероятно имат значение, но рано или късно това ще означава човек със сериозни проблеми. Ако човек не е готов да ги приеме, каквито и да ги наричаме, проблемът ще остане.
Доц.Надежда Сталянова,преподавател по съвременен български език, СУ "Климент Охридски" : "Инвалид" идва от латински, но в съвременния български език тази дума в никакъв случай не е натоварено със значението, че някой е извън закона или не се вписва в някакви критерии. Инвалид винаги е значело човек, който има някакви увреждания, оттам имаме инвалидна пенсия или някой човек е със степен на инвалидност. Това, което наблюдаваме в нашето съвремие, е, че думата инвалид спада в една група, която наричаме политически некоректни думи, т.е това са думи,които нашето общество през последните 10 години маркира като неуместни, обидни и неправилни са употреба на публично място. Не може едни думи с някакъв закон да бъдат изведнъж стигматизирани.

Двамата се обединиха, че приоритет трябва да е достъпната среда за хора с увреждания, а не заличаването на определени думи. Доц.Сталянова коментира още, че за съвременното поколение е малко изкуствено от определен ден да се заличават определени думи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава политическата криза в Германия
Продължава политическата криза в Германия
Започват президентски избори в Чехия
Започват президентски избори в Чехия