НОВИНИ

Ремонтът на тунел "Витиня" ще продължи още година

Още година ще продължи ремонтът на платното на тунел "Витиня" в посока София. Това стана ясно по време на инспекция на ремонтните дейности. Към този момент 17 са участъците на магистралите у нас, където текат ремонти. Предвижда се повечето да бъдат завършени до края на годината.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
19:04, 05.12.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Може би един от най-критичните пътни участъци в България - районът на Витиня. Катастрофите и жертвите, които взима са толкова знакови, че не избледняват от паметта на поколения. Като се започне със смъртта на Котков и Гунди до наши дни - по-често в последните години.

Днес ремонтът на виадукта на тунел "Витиня" беше посетен на високо държавно ниво.

Петя Аврамова - министър на регионалното развитие и благоустройството: Почти всички виадукти в държавата и мостови съоръжения, които са с такъв дълъг период на експлоатация имат нужда от основен ремонт. Хубавото е, че за всички има направено обследване, че има приоритизиране.

Рехабилитацията на проблемните участъци ще струва около 143 млн. лв от бюджета на Пътната агенция. До две седмици трябва да бъде пуснато движението на двата моста на 18 км на магистрала "Тракия".

Инж. Светослав Глосов - председател на УС на ИА "Пътна инфраструктура": Правим всичко възможно да бъдат ремонтирани съоръженията да има безопасно движение. Това, че някои ни упрекнаха, че не правим нищо по съоръжението - самите вие се убеждавате, че това не е вярно, работи се доста усилено даже и в този сезон.

Само на магистрала "Хемус" се ремонтират виадукти на 7 места. На виадукта при тунел "Витиня" утре, по график, започва монтажът на мантинели и шумяща маркировка. Именно там, в близост до един от подстъпите на тунела е и най-увреденият участък, където има опасност да се срути цял скат.

Причината за проблемите са лоши решения за отводняване още при самото му построяване преди 30 години. Рехабилитацията ще обхване всички съоръжения с подобен период на експлоатация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
През януари ще стане ясно има ли спекулации на пазара на ток
През януари ще стане ясно има ли спекулации на пазара на ток
Президентът беше домакин на връчването на наградите в Доброволческа инициатива
Президентът беше домакин на връчването на наградите в "Доброволческа инициатива"