НОВИНИ

Репетиция за Новогодишния концерт в НДК

По традиция в първата вечер на Новата година в НДК се провежда празничен концерт. Този път Фестивалният симфоничен оркестър ще свири под диригентската палка на Мартин Пантелеев, а Новогодишният музикален фестивал чества своята 30-годишнина. Участниците се връщат към спомена за първите издания, а с какво програмата е по-различна разказва Айше Сали.

Айше Сали
от Айше Сали
20:40, 30.12.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

30 години след началото споменът за първите фестивали в НДК е жив. Някогашните младежи гледат с възхищение незабравимия Емил Чакъров, а днешният концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър - Веско Ешкенази тогава все още е млада надежда.

Пътуването назад ги връща и към срещите с музиканти, които тогава смятат за недостижими. Но след три дни Мартин Пантелеев ще излезе на сцената като диригент, а пианистът Людмил Ангелов - като един от солистите в Празничния новогодишен концерт.

Людмил Ангелов, пианист: Отговорността е много голяма и мисля, че имаме трудната задача да покажем, че фестивалът поддържа това ниво.
Мартин Пантелеев, диригент: Имаме прекрасни произведения, имаме невероятни солисти и един прекрасен оркестър и се надявам с нашата любима публика да съпреживеем една прекрасна вечер.

На 1 януари в зала 1 ще звучат произведения, които не сме свикнали да слушаме на Новогодишен концерт. В същото време Юбилейното издание отдава почит на българските музиканти.

Мартин Пантелеев, диригент: Панчо Валдигеров - неговите клавирни концерти, всички негови произведения са толкова малко познати, както разбира се и Любомир Пипков. Искахме да направим и този контраст с Русия, Америка с Гершуин.
Людмил Ангелов, пианист: Запознаване с един по-различен репертоар, така че това е според мен и празничното, и идеята, че случва нещо по-различно, а не това, което сме слушали вече много пъти.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Научните открития на 2016 г.
Научните открития на 2016 г.
Българи с фотографски постижения през 2016 г.
Българи с фотографски постижения през 2016 г.