НОВИНИ

РЕПОРТЕРСКИ ПОГЛЕД: Тест за търпимост към различните

Нарушават ли се правата на хомосексуалните и какво е отношението на обществото към различните? Това са въпроси, които си задаваме, когато наближи поредното шествие София Прайд. След девет поредни години за първи път снощи прайдът мина при безпрецедентна полицейска охрана. Експеримент на "По света и у нас" за нивото на търпимост в обществото ни през репортерския поглед на Мария Чернева.

Мария Чернева
от Мария Чернева
12:29, 19.06.2016
5877
Чете се за: 03:45 мин.
У нас

София прайд тази година събра много повече от миналата година – над 2100. Повече и от тези, които смятат че хомофобията задушава и трови обществото ни. Но повече и от онези, които смятат че има смисъл.

Участник - Промяната е по-скоро в отношенията на хората към гей обществото. Хората не изказват толкова ясно омразата, колко преди.

Толерантността е субективно усещане. Но пък и нещо, което можем все пак да измерим. Затова събираме един актьор и трима доброволци от Прайда.

Цветомир Цолов - Ти ще бъдеш злобното сервитьорче, така ли
Асен Стоев - актьор - - Днес аз съм злобния хомофоб и ми е малко притеснено. Но се чудя какво да ви кажа!
Цветовир Цолов - Ами какво - обичайните неща, които се чуват по заведенията.
Даниел Александров - Каквато реакция ти дойде .- обиждай ни замеряй ни с нещо. Може и аз да стана така да те хвана!

Шансът да предизвикаме реакция срещу хомофобско поведение в единичен опит е нищожна. Но пък сме решени да опитаме. Със сигурност ще е по-лесно, отколкото да регистрираме реакцията на институциите. Нещо което Прайдът вече 9 години не успява да постигне. Тук доказателства много.


Радослав Стоянов – БХК, съорганизатор на София Прайд - През 2014 година в социалната мрежа фейсбук имаше множество закани за насилие, имаше и закани със смърт конкретно към хора, които бяха заявили, че ще присъстват на София прайд. Много от хората, които бяха отправили тези закани пък бяха заявили, че ще присъстват на контрадемонстрацията. Кякой на своя глава би могъл действително да извърши намеренията си или това за което се заканва.

Прокуратурата реагира на сигнала след половин година, когато част от заканите вече са изтрити и заради това отказва да образува досъдебно производтво. Следващите инстанции потвърждават това решение.

Радослав Стоянов – В крайна сметка заканите по принцип като деяние са инкриминирани в наказателния кодекс.

Следва жалба към европейския съд по правата на човека. Където делата за дискриминация срещу срещу хора с различна сексуална ориентация са много.

Йонко Грозев - съдия на Европейския съд по правата на човека - Много често в източно европейските страни има оплакване за физическо насилие по отношение на хомосексуалните лица именно поради тяхната хомосексуалност. Също така, доста често в източно европейски държави има оплаквания за забрани на публични събития, на гей прайдове. ....
М. Ч. – А в западноевропейские ?
Йонко Грозев - Да кажем има поредица от английски дела във връзка със забраната за служене в армията на хомосексуални лица. По-специфични проблеми са проблемите свързани с брака

Между западно и източно европейските страни, България се държи, все едно хора със различна сексуална ориентация не съществуват. Но не и за обществото ни. Където агресивното поведение срещу тях е факт. В кафенето на Витошка вече са се събрали достатъчно хора, за да изследваме реакциите им.

Подставен сервитьор - Кво става, момци?
Цветомир - Пречили нещо?
Сервитьор - Пречите, какво сте ми вислани, а пийте ги тези боклуци и се махайте. Абе притеснявате клиентите ни.
Цветомир - Никого не притесняваме.
Даниел Александров - Мисля че ти притесняваш хората!
Цветомир - Не ви разбрах, г-жо притесняваме ли ви по някакъв начин
Сервитьор - Ама това не е гей клуб, разбирате ли бе хора? По надолу са технит езаведения
Жена от съседната маса - Чакайте малко... оставете ги ... всеки има право да си седи ....
Сервитьор - Прощавайте много!
Жена от от друга маса - Ами ние не ви разбираме честно казано, не взимаме вашата страна в случая

Въпреки че никой не се намеси пряко, подставеният сервитьор все пак изтръгна реакцията на две от масите. Те определено не приеха тази проява на агресия срещу различните.

М. Ч. - Това беше скрита камера! Моля ви, не си тригвъйте!
Даниела Денкова - Вярно ли? И тези ли момчета участваха?
М. Ч. - Бяхте готови да си тръгнете?
Даниела Денкова - Ами да, като цяло да!
М. Ч. - Защо?
Даниела Денкова - Ами защото не сме съгласни с такова отношение към хората

д-р Радина Денкова - В началото не виждах смисъла на всичко това което се случва
М. Ч. - Казахте, че не ви пречат!
д-р Радина Денкова - За какво да ни пречат? Защо да ни пречат!
проф. Снежана Смичковска - На нас не ни беше много приятно собственика на заведението така да се разправя с гостите
Мъж от съседна маса - Еееее, незнам.
Друг мъж - Майлко прекрачи границата наистина, но..
М. Ч. - Не бяхте сконни да се намесите?
Друг мъж - Не. Ами не беше нещо стигнало до саморазправа.
Радо - Ако това момче още малко беше реагирало щяхме да скочим да защитим момчетата, те бяха така в много кофти позиция.
Даниела Денкова - Приемам различията между хората, но не съм съгласна с афиширането на сексуалността.
М. Ч.. - А такава агресия?
Даниела Денкова -От такива хора не приемам
Радо - Пречи ни тази агресия

Малко по-отдалечени, хората от останалите маси дори и не се опитаха да разберат какъв е проблема. Както впрочем, и всички български институции. Призовавани например да признаят престъпленията на хомофобска основа като престъпления от омраза. Вместо това, делото срещу убийците на студента Михаил Стоянов, защото им изглеждал гей – стига до абсурдни висоти с участието и на прокуратурата, и на съда. И не е чудно, че проявите на ултра-националистическите и ксенофобски групи се засилват. Никаква чуваемост и за другите искания на прайда – като узаконяване на техните съюзи.

М. Ч. - Вие сте били съдя на едно такова дело!
Йонко Грозев - Да. То е свързано със жалба срещу Италия във връзка с липсата на възможност за сключване на граждански съюз. Това, което е позитивно е, че преди 1 месец италианският парламент в крайна сметка прие законодателство, с което този проблем беше решен. На практика във всички западно-европейски страни има възможност за някаква форма на такъв съюз – дали е брак или граждански съюз

Но не и в България. Никой незнае колко еднополови двойки са в съжителство и отглеждат деца. В последното си преброяване и Националния статистически институт остана сляп за тях.

Асен Стоев – актьор – Забелязвам, че хората тотално искат да се направятя че нищо не се е случило около тях, ама нищо до тебе докато сега имаше реакция – аз си тръгвам, повече тук няма да стъпя!
Даниел Александров – Което е страшно готина реакция и така трябва да бъде. Любопитното е идва от хора, които са запознати с обстановката вън България
Виктор Странски – Изведнъж кръгът ни се разшири и се включиха дамите и господата от онази маса. Неимоверно просто по един начин нещата се свързаха.
Цветомир Цолов – Факт е обаче, че никой не дойде да каже на масата – господине защо притеснявате момчетата, каквото и да са направили, каквито и да са
Асен Стоев – Определено тези хора които бяха тук, те казаха най-точната реплика – кому е нужно да се случва това

Но докато се случва това безнаказано и институциите продължават да мълчат, прайдът е важен. Най-малко с това, че крещи – ние сме част от вас, вижте ни.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българинът предпочита да пътува вече по-често, по-кратко и наблизо
Българинът предпочита да пътува вече по-често, по-кратко и наблизо
Пръскат срещу нодуларен дерматит в Хасковско
Пръскат срещу нодуларен дерматит в Хасковско