Решават дали да изведат децата от 11-членното семейство, чиято къща изгоря

Социалните служби в Русе решават дали да изведат децата от 11-членното семейство, чиято къща изгоря при пожар преди десет дни. Има данни, че към децата системно е проявявано небрежно отношение. След инцидента семейството беше подслонено в село Бъзън.

от БНТ
20:03, 07.02.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

На 28 януари къщата на многодетното семейство в Русе бе изпепелена след игра с огън на децата, оставени без надзор. Това предизвика вълна от съпричастност – десетки хора решиха да помогнат на останалото без дом семейство. Сред тях и кметът на Бъзън Василена Цанкова.

Василена Цанкова – кмет на село Бъзън: Започнахме да търсим къща, намерихме собственик, който реши да предостави своя дом абсолютно безвъзмездно.

Иво Минчев и съпругата му също искат да помогнат на пострадалите. Проучват случая и откриват тревожни факти – през 2014 г. двегодишният син в голямото семейство загива, премазан от готварска печка. А през 2017 г. умира и бебето им на около 40 дни от студ и глад.

Иво Минчев: Информацията, която получихме от 2 организации, които са работили с това семейство, се препокри изцяло и се установи, че голяма част от бедите, които им се случват, са причинени от нехайството на родителите.

Социалните в Русе започват проверка.

Благомил Благоев – и.д. директор на Дирекция „Социално подпомагане“ – Русе: На този етап това, което правим – интензивно наблюдаваме децата в Бъзън. И всичките ползват социални услуги. И всичките посещават училище.

През следващите дни ще стане ясно дали децата ще останат в семейството или ще бъдат изведени.

И докато се реши каква ще е съдбата на децата, жителите на Бъзън помагат на голямото семейство кой с каквото може – с храна, с играчки и дори с електрически уреди.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
За и против лятното часово време
"За" и "против" лятното часово време
Глобяват две компании заради замърсяване на въздуха в Бургас
Глобяват две компании заради замърсяване на въздуха в Бургас