НОВИНИ

Режисьорът на филма "Силиконова душа" за любовта, която се смяташе за табу

Тази година 22-то издание на София Филм Фест изненадва почитателите си с един нетрадиционен документален филм, който смело си позволява да разкаже скритите истории на хора, които до скоро се смятаха за табу. Филмът "Силиконова душа" провокира въпроси за бъдещето на обществото ни и човешките взаимоотношения, а героите в него избират да обичат, но не човешки същества, а силиконови кукли. С режисьора Мелъди Гилбърт, известна с провокативната си документалистика, печелила десетки награди на световни кинофестивали, се срещна Боряна Черганова.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
08:35, 15.03.2018
Чете се за: 01:56 мин.
Още

Още през 2007 година Холивуд прекрачи граници, смятани доскоро за табу с филма "Ларс и истинското момиче" с Райън Гослинг. Сега филмът "Силиконова душа" тръгва по следите на реални съдби, променени завинаги от трудността да имат истински човешки взаимоотношения.

Мелъди Гилбърт - режисьор: Чух за това, че има хора, които живеят и се влюбват в силиконовите си кукли и си казах, това е откачено, както и ти би си помислила. И не просто е шокиращо, те изглеждат реални, усещането им е реално.

3 години са нужни на Мелъди Гилбърт, за да открие автентичните истории и да склони героите си да излеят най-интимните си тайни пред камерата ѝ.

Мелъди Гилбърт - режисьор: Това е моят главен герой Джак, той е бил женен преди за човешко същество. След това се жени за тази, тъй като отношенията със съпругата му не вървят много добре и открих, че има много хора като него. Част от мен искаше да разбере защо биха направили подобно нещо. Затова открих и други хора - във филма има жена, която има 12 кукли, които са нейни приятелки, защото няма реални приятели, но тя е и невероятен фотограф. Прави снимки на хора и на кукли заедно, и не можеш да откриеш разликата. Погледнете ги, той се грижи толкова добре за нея и има връзка с нея в съзнанието си и наистина вярва, че си говорят.

Отнема 3-4 месеца, за да се поръча онлайн. В поръчката можеш да сложиш каквото поискаш очи, форми, всичко, но отнема около 3 месеца и 10 000 долара.

Мелъди Гилбърт - режисьор: Във филма също има малки бебета, които имат истинска коса, изглеждат реални, усещат се истински. Дават се на възрастни хора, които имат проблеми с паметта, Алцхаймер. Когато държат куклата, се чувстват сякаш са майки отново. Много е красиво.

Филмът провокира въпросите могат ли човешките взаимоотношения да имат изкуствени заместители, за дълбочината на човешката самота в днешния свят на високи технологии.

Мелъди Гилбърт - режисьор: Звучи откачено, но когато гледате филма и говорите с психолог разбирате, че истинската болест се нарича самота. В много от случаите като този с Джон, въпросът е дали бихте избрали да обичате някого или нещо, вместо нищо? Кое е по-доброто, да бъдете сами и да нямате нищо или да имате нещо, или някого, за когото да се грижите. Мисля, че живеем живот, в който сме много отдалечени един от друг и точно сега много хора се чувстват по-комфортно с техните телефони, с определени обекти, отколкото с хора. Всички се борим с това в момента и мисля, че това, което се случва в нашето общество е, че това става все по-приемливо. И не само в САЩ, но в Япония вече е нормално да имаш кукла. Този филм е отражение на това, което се случва в нашето общество с навлизането на роботите и изкуствения интелект. Когато гледате филма ще си зададете много въпроси за това какво е бъдещето. Психологът във филма казва, че до 20 години това ще е напълно нормално да имаш кукла като тази и дори няма да ни прави впечатление като нещо странно.В България много от хората се чувстваха тъжни, след като гледаха филма и си задаваха въпроса, кой ще се грижи за него, когато той остарее.

Филмът е приет с огромно любопитство в Гърция, след световната му премиера, в българските киносалони все още много от зрителите гледат на темата табу с тъга но и с въпрос "Кои сме ние, за да съдим какво избират да обичат другите...?"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лондон поиска независим анализ на веществото, отровило Скрипал
Лондон поиска независим анализ на веществото, отровило Скрипал
Димитър Маргаритов: Около 65% от сигналите към КЗП са основателни
Димитър Маргаритов: Около 65% от сигналите към КЗП са основателни