НОВИНИ

​Почина и пострадалият при инцидента в "Арсенал" работник

Почина пострадалият при инцидента в "Арсенал" работник, който беше в тежко състояние след запалването в завода вчера. Неговият 27-годишен колега загина на място при трагедията.

bnt avatar logo
от БНТ
07:18, 15.03.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

По първоначални данни причината за взрива в завода е неспазване на трудова дисциплина, каза областният управител на Стара Загора - Гергана Микова.

Основните версии са две - или евентуална техническа неизправност, или човешка грешка вследствие на извършено нарушение на инструкциите за безопасност на работа, добави окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

Иззети са веществени доказателства и документация, касаеща безопасността в конкретния цех, ще бъде иззета и техническа документация, каза още той.

Първоначалният оглед сочи, че по неустановени причини е възникнало запалване, самите химически смеси, които служат като състав на димни боеприпаси, са се възпламенили. Възникнало е едно спонтанно изгаряне на тези химически смеси, затова и са загинали лицата, обясни Атанасов.

В хода на огледа се установи команден пункт, който е в друго помещение, но днес ще установяваме дали и при какви обстоятелства е трябвало работниците да влизат там, добави окръжният прокурор.

Непрекъснато се извършват проверки на територията на предприятието, каза областният управител на Стара Загора.

През последните две години Инспекцията по труда е извършила над 100 проверки в завод "Арсенал" за последните 2 години. Констатирани са 463 нарушения, 80 % от тях са за нарушение на трудовата дисциплина и са съставени съответните предписания.

Вижте още по темата във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът на Словения подаде оставка
Премиерът на Словения подаде оставка
Македонският президент отказа да подпише Закона за употреба на езиците
Македонският президент отказа да подпише Закона за употреба на езиците