НОВИНИ

Кметове настояват за по-големи правомощия

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев обяви, че ако има пропуски в Закона за частната охранителна дейност, е готов те да бъдат поправени. Така той отговори на президента и главния прокурор, които сезираха Конституционния съд по повод изменения в закона. На този фон от Националното сдружение на общините поискаха по-големи правомощия. Репортаж на Тихомир Игнатов.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
21:09, 14.03.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Според вътрешния министър Валентин Радев и досега е имало частни охранители на цели населени места, а със закона са приети единни правила.

Валентин Радев - министър на вътрешните работи: Само доуточняваме детайли, при широко обсъждане, дълго време.

В същото време на дискусия в парламента представители на общинската власт в страната се оплакаха от липсата на достатъчно правомощия.

Живко Тодоров, кмет на Стара Загора: Кметът има ангажимента да отговаря за обществения ред на даденото населено място. Само че по закон служителите, които ние назначаваме, нямат право дори да изискват лични документи. Как да го вършим това.

Според участници в дискусията в по-големите градове общинската полиция не е ефективна, а пък малките кметства не могат да си я позволят. Затова от сдружението на общините поискаха да се създадат нови звена, които да имат правомощия да задържат, проверяват документи и да съставят актове.

Владимир Георгиев, кмет на Самоков: Като последваща стъпка ще искаме, разбира се, постъпления да влизат изцяло и в бюджетите на общините, за да може да препокриваме тази дейност.

Управляващи и опозиция са на различно мнение за промените в закона.

Красимир Янков, народен представител от ПГ на БСП за България: Това, което се предлага, е отново да има звена, които дублират дейността на МВР и е пореден опит да се приватизира сектор сигурност.
Красимир Ципов, заместник-министър на вътрешните работи: След като са изготвени тези предложения, те са изготвени от експерти и сме стигнали до заключението, че има необходимост да се мисли в тази посока.

На дискусията отново беше предложено кметовете да се включат и в събирането на глобите за превишена скорост, като започнат да монтират допълнителни камери на пътя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
24-ти награди Златна муза
24-ти награди "Златна муза"
Швейцарски посланици посетиха Столипиново
Швейцарски посланици посетиха Столипиново