Швейцарски посланици посетиха Столипиново

Посланиците на Швейцария в пет балкански държави посетиха днес квартал Столипиново, за да се запознаят на място с интеграцията на ромите. От близо 5 години Българо-швейцарската програма за сътрудничество съфинансира общински проекти за интеграция чрез образование и здравеопазване в Пловдив и още 6 областни градове. Общата стойност на програмата е над 8 милиона швейцарски франка.

от БНТ
21:05, 14.03.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

В Столипиново посрещнаха швейцарските посланици така....

Обяснението за изсипания в краката им боклук - в квартала се чисти само когато идват важни гости или се провеждат избори.

мъж от махалата: В Столипиново никога не е било ред.

В детската градина „Лилия", която дипломатите посетиха, предстои изграждане на две нови площадки за игра с пари от Българо-швейцарската програма. Учителите тук отчитат повишена посещаемост на децата от квартала. Но повечето от тях не говорят български.

Севдалина Генчева, директор на ДГ „Лидия": Ние започваме с тях наистина от нулата, след два-три месеца започва разбиране от тяхна страна и опити да говорят.

Проблемите не остават скрити от дипломатите.

Денис Кнобел, посланик на Швейцария в България: Идвам за трети път в Столипиново. Виждам голям напредък по проекта. Институциите проявяват воля и вървят напред. Но големият проблем си остава езикът. А това е важно за интеграцията.

Важна е и мотивацията. А тя липсва при мнозина.

Някои семейства пращат децата си на училище, само за да не бъдат глобени.

Арамис, ромски медиатор: Има ефект, връщат се доста от децата, но и доста от децата пак спират да посещават.

Тук обаче танците никога не спират - в това се убедиха и посланиците на Швейцария в Албания, Косово, Сърбия, Македония и България.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кметове настояват за по-големи правомощия
Кметове настояват за по-големи правомощия
Общинският съвет в Пловдив отложи решаването на казуса с Археологическия подлез
Общинският съвет в Пловдив отложи решаването на казуса с Археологическия подлез