НОВИНИ

Рибари на протест срещу бракониерите

Два протеста се очакват днес - в Монтана и в Стара Загора. Рибари застават срещу бракониери. Рибарите настояват за криминализиране на улова с хрилни мрежи и за промяна в структурата на Агенцията по рибарство и аквакултури.

bnt avatar logo
от Ради Стоянов, Ренета Иванова
09:02, 22.04.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

В Монтана се намира един от най-големите водоеми в страната. Въпреки огромния му обем рибата в него намалява.

ВАЛЕРИ СПАСОВ, ЧЛЕН НА ЦРОО (ЦЕНТРАЛНА РИБНО-ОПАЗВАЩА ОРГАНИЗАЦИЯ): „Язовир „Огоста" е забранен за нестопански риболов, той е разрешен за любителски риболов и ние всички си плащаме риболовни билети. (0:54) В един момент се явяват някакви хора, които са 5-6 човека в област Монтана и в нашия район и практикуват незаконен риболов."

За да опазят водоемите, риболовците се обединяват в Централна рибно-опазваща организация. Търсят подкрепата и на Агенцията по рибарство и аквакултури и я получават.

РОСТИСЛАВ ВАСИЛЕВ, ГЛАВЕН ИНСПЕКТОР „РИБАРСТВО И КОНТРОЛ" - МОНТАНА: „Извършваме съвместни проверки, помагаме си взаимно. Това са любители-риболовци, които искат да се опази рибния ресурс."

След едномесечни наблюдения на водоеми и вадене на мрежи бракониери започват да отмъщават и залагат шипове по пътищата, по които минават и те, и другите.

ВАЛЕРИ СПАСОВ, ЧЛЕН НА ЦРОО (ЦЕНТРАЛНА РИБНО-ОПАЗВАЩА ОРГАНИЗАЦИЯ): „Повечето от лицата, които се занимават с това престъпление са криминално проявени и по други дела, които са извършвали."

И понеже само подкрепата на рибната агенция не е достатъчна, риболовците настояват за промени в структурата ѝ.

ВАЛЕРИ СПАСОВ, ЧЛЕН НА ЦРОО (ЦЕНТРАЛНА РИБНО-ОПАЗВАЩА ОРГАНИЗАЦИЯ): „Това е една добра инициатива и предполагам, че в най-кратки срокове тази промяна ще се извърши в нашия закон за рибарство и аквакултури."

Така с двете искания на риболовците ще се постигне общата цел за опазване на рибните ресурси, а с това - и на цяла екосистема.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Национален ролерфест в Русе
Национален ролерфест в Русе
Килограми стари лекарства се изхвърлят в кофите за боклук
Килограми стари лекарства се изхвърлят в кофите за боклук