Студът и априлският сняг застрашават овощните дървета от измръзване. Ако скоро не се стопли, производителите се тревожат, че най-напред ще измръзнат прасковите, кайсиите и черешите.
Вече 20 години Павел Спасов отглежда над 400 декара овощни дръвчета - предимно кайсии и праскови. Притеснява се продукцията му да не измръзне, още повече че прогнозата за времето през следващите дни е температурите да паднат още. Има и злополучен опит от минали години.
Павел Спасов - член на УС на Съюза на дунавските овощари: Вече минус 1 е фатален за костилковите овощни видове, които са прецъфтели. - Колко време трябва да се задържи температурата, за да измръзнат? - Достатъчно са 3-4 часа.
Според него, вероятността от измръзване на овошките е по-малка в русенския регион, отколкото във вътрешността на страната - в Ловешка и в Сливенска област. И все пак, има варианти производителите да предпазят продукцията си.
Павел Спасов - член на УС на Съюза на дунавските овощари: Най-добрият начин - това е застраховането. Държавен фонд „Земеделие" отпуска кредитна линия субсидира до 65% от застрахователната полица. Постоянното оросяване с вода - има перки, които вкарват топъл въздух отгоре - има специални системи. Има и бали - да се палят с нафта и вода.
Друг начин е да се използват специални машини, които се затоплят с газ и минават между овощните редове. А за стопаните остава надеждата времето да се затопли, за да може потребителите да купуват българска продукция.