НОВИНИ

Опасност от измръзване на овошките в Северна България заради рязкото застудяване

Студът и априлският сняг застрашават овощните дървета от измръзване. Ако скоро не се стопли, производителите се тревожат, че най-напред ще измръзнат прасковите, кайсиите и черешите.

bnt avatar logo
от Ива Колева
08:15, 22.04.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Вече 20 години Павел Спасов отглежда над 400 декара овощни дръвчета - предимно кайсии и праскови. Притеснява се продукцията му да не измръзне, още повече че прогнозата за времето през следващите дни е температурите да паднат още. Има и злополучен опит от минали години.

Павел Спасов - член на УС на Съюза на дунавските овощари: Вече минус 1 е фатален за костилковите овощни видове, които са прецъфтели. - Колко време трябва да се задържи температурата, за да измръзнат? - Достатъчно са 3-4 часа.

Според него, вероятността от измръзване на овошките е по-малка в русенския регион, отколкото във вътрешността на страната - в Ловешка и в Сливенска област. И все пак, има варианти производителите да предпазят продукцията си.

Павел Спасов - член на УС на Съюза на дунавските овощари: Най-добрият начин - това е застраховането. Държавен фонд „Земеделие" отпуска кредитна линия субсидира до 65% от застрахователната полица. Постоянното оросяване с вода - има перки, които вкарват топъл въздух отгоре - има специални системи. Има и бали - да се палят с нафта и вода.

Друг начин е да се използват специални машини, които се затоплят с газ и минават между овощните редове. А за стопаните остава надеждата времето да се затопли, за да може потребителите да купуват българска продукция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилени мерки за сигурност във Франция преди президентските избори
Засилени мерки за сигурност във Франция преди президентските избори
Слънчево време днес, температурите се повишават
Слънчево време днес, температурите се повишават