ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Рибната борса във Варна изобилства от пресни черноморски миди и риба

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
12463
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

В третия от почивните дни Рибната борса във Варна изобилства от пресни черноморски миди и риба. Клиентите обаче се броят на пръсти. Търговците споделят, че са се надявали варненци да се обърнат към морските деликатеси след традиционното агнешко.

Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време -:-
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

      Щандовете на Рибната борса са добре заредени с всякакъв вид риба – и черноморска, и речна. Купувачи обаче липсват, защото голяма част от варненци през тези почивни дни са извън града, други явно са се презаредили с хранителни продукти, а за трети цените на рибната борса най-вероятно не са по джоба им. По това време на годината е нормално цените да са по-високи, тъй като в момента от морето се лови само кая. Останалата е замразена или внос от Гърция. Затова пък в изобилие се предлагат миди.

      Килограми пресни миди има на Рибната борса във Варна. Някои са отглеждани във ферми, други са “набрани” от специализирали се в това рибари. Всички са вкусни, но цените им са още високи - 3 лева и 50 стотинки за килограм. Предлагат се и готови за консумация - изчистени и сварени. Тогава са и по-скъпи – около 1 лев за 100 грама.

      Търговците си спомнят, че преди години по Гергьовден варненци задължително са слагали на трапезата си калкан или друга черноморска риба. Сега обаче не е така. Уловът на калкан е забранен, а този, който е останал, е замразен и доста скъп.

      Все пак ценители на морските деликатеси има, макар и малко на брой. Те обаче държат на качеството и на това рибата и мидите да са пресни. Затова търговците зареждат стока често, но по малко. Повечето от тях признават, че не успяват да продадат повече от 10-15 кг миди на ден и с нетърпение очакват температурите да се покачат, а с тях и бизнесът им да потръгне.

      С покачване на температурата не само на въздуха, но и на морската вода ще започне активният риболовен сезон. Ловената по нашето крайбрежие риба е по-чиста от вносната. Учени от Медицинския университет във Варна изследваха 10 вида черноморски риби и се оказа, че най-чисти са каята и калканът, но след седмица престой в хладилна камера те губят половината от ценните си съставки. Същото важи и за останалите риби. Варненци знаят тези факти и очакват най-скоро време на борсата да има повече прясна риба, тогава и купувачите ще бъдат повече.

      ТОП 24

      Най-четени

      Водещи новини

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?