Нови сортове сусам, които се прибират механизирано, а не както досега - ръчно, създадоха учени от Института по растителни генетични ресурси в Садово. Иновацията ще намали многократно икономическите загуби на стопаните. В България сусамените семена се използват най-вече в производството на тахан и като добавка към различни храни.
В миналото сусам се е гледал в цяла Южна България. Години наред обаче той се прибира само ръчно. Затова учени от Садово си поставят задачата да създадат сусам, който да се прибира механиpано. Така след дълги години работа се появяват три нови сорта, които носят имената Невена, Валя и Аида.
Доц. д-р Станислав Стаматов - Институт по растителни генетични ресурси - Садово
"Общо над 38 години работа."
Предимствата на новите сортове са безспорни.
Доц. д-р Станислав Стаматов - Институт по растителни генетични ресурси - Садово
"За прибирането на един декар сусам са необходими четири човекодни, докато този сорт сусам се прибира еднофазно с комбайн, където цената е 18 стотинки за килограм себестойност, срещу 2.50 себестойност за ръчен труд."
Новите сортове позволяват продукцията да се прибира с обикновен комбайн, но това има и някои недостатъци – отчитат учените. Затова вече се мисли за конструирането на нова по-подходяща машина.
Доц. д-р Станислав Стаматов - Институт по растителни генетични ресурси - Садово
"Съвместно със специалисти от Аграрния университет разработваме такава машина."
Сумарната загуба от машинното прибиране на културата е около 15 процента.