НОВИНИ

Робърт Мугабе е под домашен арест

В Зимбабве армията извърши смяна на властта, без да се пролее кръв. Президентът Робърт Мугабе е под домашен арест, военните контролират столицата Хараре. Според източници на британска медия, съпругата му е напуснала страната. Грейс Мугабе е смятана за основен кандидат за поста на съпруга си, вицепрезидентът и нейн съперник беше уволнен миналата седмица.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:18, 15.11.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Столицата на Зимбабве осъмна с танкове по главните улици. Военните обявиха, че контролират положението.

Ген. Субисисо Мойо, говорител на армията на Зимбабве: Уверяваме, че президентът и главнокомандващ Робърт Мугабе и семейството му са в безопасност. Ние само преследваме престъпници, които предизвикаха социални и икономически щети. Като изпълним задачата си, обстановката ще се нормализира.

Армията не използва думата преврат. Робърт Мугабе лично е съобщил на южноафриканския си колега, че е под домашен арест. Престъпниците, за които говори генерал Мойо, са от антуража на 93-годишния президент, начело на страната от 37 години. Дотук се стигна заради боричкания кой да го наследи, макар че той не е казвал, че се оттегля.

Робърт Мугабе, президент на Зимбабве: Като се сетя за починалите ми роднини, не мога да отговоря защо аз останах толкова дълго сам и жив.

Вътрешната опозиция и международните критици го наричат диктатор от 17 години, Зимбабве преживява при икономически санкции от страна на Великобритания и Съединените щати заради нарушаване на правата на човека, а безработицата е 90 процента, независимо от залежите на злато и диаманти.

Робърт Мугабе, президент на Зимбабве: Вие имате санкции и ние имаме санкции.

За Мугабе врагът е империалистическа пирамида начело със Съединените щати. Ветеран от войната, свалила от власт бялото малцинство той принципно се радваше на лоялността на армията.

Преди дни обаче отстрани вицепрезидента и бивш министър на отбраната, претендент за поста му и военните явно се разбунтуваха. Смята се, че с действията си Мугабе е заел страната на втората си съпруга Грейс, която е с 40 години по-млада от него и има амбициите да го замени във властта.

Източници от службите предложиха, че Мугабе ще се договори с военните - неговата оставка срещу убежище за Грейс в чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В зелена класна стая ще учат варненски ученици
В зелена класна стая ще учат варненски ученици
Президентството: Българската Коледа не набира нови лица на кампанията
Президентството: "Българската Коледа" не набира нови лица на кампанията