НОВИНИ

Евродепутатът Емил Радев: Докладът на ЕК е може би най-положителният досега

Евродепутатът Емил Радев определи доклада на Европейската комисия като може би най-положителния от началото на Механизма за сътрудничество и проверка. Радев изрази увереност, че механизмът ще бъде премахнат до края на следващата година и заменен с общоевропейско наблюдение за върховенството на закона.

bnt avatar logo
от БНТ
15:54, 15.11.2017
Чете се за: 01:37 мин.
У нас

Емил Радев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ: Европейската комисия представи може би най-положителния доклад, който е получавала България в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка. Докладът дава множество положителни оценки, както за работата на правителството, така и по отношение на цялостната ситуация в страната, като това в особена степен се отнася до изградената институционална структура и практики, за резултатите от действията на специализираните органи за борба с организираната престъпност.

По отношение на ролята на правителството докладът посочва, че то е успяло да навакса забавянето и да възобнови работата във всички ключови области, които са предмет на наблюдение в рамките на механизма.

Няма нови препоръки в доклада, разглежда се само изпълнението на препоръките от месец януари 2017 г. Посочени са ясни критерии, които България трябва да изпълни и това дава светлина в тунела, че през 2018 г. ние ще имаме последния доклад и този механизъм, който позволява България и Румъния да бъдат сочени като черните овце на Европа, ще бъде прекратен.

По отношение на конкретните препоръки Европейската комисия отчита два важни момента в областта на съдебната независимост. На първо място - изборът на нови членове на Висшия съдебен съвет и на второ място - номинирането и изборът на нов председател на Върховния административен съд. Като положителни стъпки в доклада са отбелязани промените в НПК, както и ангажимента на българското правителство да се публикуват редовни доклади относно процеса на изпълнение в рамките на националната стратегия за съдебна реформа. Тук, разбира се, остава да се изпълни препоръката за промени в Наказателния кодекс и приемането на нов антикорупционен закон. Не остана време, защото докладът беше изтеглен няколко месеца предварително заради българското председателство, но това са моменти, които вече са залегнали в законодателната програма на Народното събрание и те ще могат да бъдат изпълнени следващата година.

Като положителни са посочени и промените в Закона за публичната администрация, засягащи работата на вътрешните инспекторати в държавната администрация. Много положително е разгледана и работата на специализираните органи - специализираният съд, прокуратурата, която създаде специално звено. Отбелязано е и, че ГДБОП има много положителни акценти в работата си.

В областта на борбата с организираната престъпност препоръката е да се консолидират положителните тенденции в тази област. В областта на борбата с корупцията като добър пример се посочват МВР и фокусираните антикорупционни мерки, които МВР предприема. Разбира се, тук ние трябва да изпълним и останалите препоръки.

Що се касае, например, до Румъния, този доклад е значително по-неблагоприятен. Там се казва, че е загубена инерцията, предизвикателствата поставят под въпрос независимостта на съдебната система и са постоянен източник на притеснение. По отношение на Румъния ЕК заявява, че не може все още да заключи, че който и да е от показателите е задоволително изпълнен на този етап.

Така че с оглед и на този доклад мисля, че целта за сваляне на механизма е постижима през следващата година и се надяваме наистина да видим край през 2018 г. и от тук нататък да говорим за общоевропейски механизъм за върховенството на закона, включващ абсолютно всички държави членки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекордна сделка за Еърбъс
Рекордна сделка за "Еърбъс"
Франция призова за мирно решение в Зимбабве
Франция призова за мирно решение в Зимбабве