НОВИНИ

Родители от София казаха "не" на насилието в детските градини и училищата

Родители протестираха пред Столичната община срещу насилието в детските градини и училищата. Протестиращите настояват да бъдат изпълнени 14-те им искания, внесени в парламента през септември миналата година. Сред тях са намаляване на броя на децата в групите, увеличаване на заплатите на персонала, въвеждане на мандатност на директорите и видеонаблюдение във всички ясли и градини.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова БНТ-София
19:45, 15.02.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Видеонаблюдението е важно, за да може при проблемна ситуация, записът да послужи като доказателство за случилото се, смятат събралите се тази сутрин пред общината родители.

Мария Маринова: Най-големият проблем е , че имаме думата на едно дете или на родителя срещу тази на педагога и на директора, който защитава колектива си, в което няма нищо лошо стига да не се докаже, че наистина има извършено нарушение.

В 50 детски градини и една самостоятелна ясла вече са поставени камери за наблюдение, информираха ни от Столичната община. Стана ясно и, че представители на Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система са участвали в изготвянето на новата наредба за прием в детските ясли и градини. Съществена промяна е, че децата с хронични заболявани вече също ще минават през електронната система.

Васил Николов: Това, което се случваше през последните 10 години, да се приемат по нерегламентирани пътища, извън системата за класирания, която е на Столичната община, което доведе до групи с по 40 деца, за група по регламент с 18, това е недопустимо и това вече няма да може да се случва.

Родителите настояват при извършването на проверките за нарушения в детските градини да бъде включван и независим предствител от инициативния комитет без значение дали става дума за насилие над децата, или прием извън регламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ниски изкупни цени на оранжерийните зеленчуци в Санданско
Ниски изкупни цени на оранжерийните зеленчуци в Санданско
Лудогорец излиза срещу Милан в Разград
Лудогорец излиза срещу Милан в Разград