НОВИНИ

Росен Плевнелиев: Председателството на България е исторически успех за нея

Като исторически успех за България и решения, за които ще се говори с десетилетия. Така в ефира на „Денят започва с Георги Любенов“ Плевнелиев определи резултатите от проведената в София среща на върха президента Росен Плевнелиев, който е присъствал на голяма част от разговорите на 17 май. По думите му, Балканите остават територия на геополитически сблъсък където интереси имат Русия, Турция, САЩ и Китай и затова е важно Европейският съюз да спази подписаните софийски дневен ред и декларация за интеграцията на страните от Западните Балкани. Плевнелиев описва документите като изключително навременни. Той коментира геополитическата ситуация и заяви, че проектът „Северен поток-2“ цели да дестабилизира ЕС. Плевнелиев коментира президентът Радев и изрази опасение, че той „върви по пътя на популизма“.

bnt avatar logo
от БНТ
09:48, 19.05.2018
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Има конкретика в срещата ЕС - Западни Балкани, и то сериозна, заяви Росен Плевнелиев. Благодарение на усилията на България има стратегия, изкована от ЕК за държавите от Западните Балкани, приета в пълен консенсус, допълни той. Според Плевнелиев „Софийският дневен ред“ допълва „Солунският дневен ред“, а Софийската декларация по думите му е „изключително силна“.

Росен Плевнелиев, президент на Р България (2012-2017): Заявявам най-отговорно: председателството на България на ЕС е исторически успех за България. Не чух нито една дума на съмнение от европейските лидери и техните екипи, от лидерите на Западните Балкани за това колко беше успешно българското председателство. То беше по-успешно, отколкото ние сме си мислили и отколкото всички са очаквали.

Росен Плевнелиев похвали министър-председателя Борисов за добрата му външна политика. България вдигна много нивото на репутацията си, допълни Плевнелиев.

Росен Плевнелиев, президент на Р България (2012-2017): Министър-председателят на България сигнализира нещо, което е очевиден факт, и му прави чест, че говори за това - на Балканите има геополитически сблъсък. Не само ЕС, но и Русия, и Турция, ако щете и Китай и САЩ имат интереси на Балканите.

Плевнелиев определи ролята на България от историческо значение, за да се поставят принципите на добросъседство и свързаност в региона, които са в основата на устойчивия мир.

;

От интерес на България е тя да стане газов хъб, защото това ще намали цената на газа и ще увеличи производствения капацитет, заяви Плевнелиев. По думите му „Северен поток - 2“ е геополитически проект на президента Путин, който със сигурност ще дестабилизира и раздели ЕС. Според него този проект не е в интерес на България, допълни той.

Росен Плевнелиев, президент на Р България (2012-2017): Русия днес не е модел за нас. Руснаците не живеят добре. Там няма демокрация. Има автократичен режим, няма човешки права и свободи. И ние трябва да си даваме сметка за това.

В голяма степен и българските политици, и българските медии ги е страх да говорят какво се случва днес в Русия, заяви Плевнелиев. Той изрази притеснение, че президентът Радев е тръгнал по пътя на популизма, с което може да изгуби международния си авторитет.

;

Президентът Тръмп е първият американски президент, който поставя под интерес евроатлантическото партньорство, заяви Плевнелиев. Важно е ЕС да остане единен и да проявява търпение към САЩ, а без тях нито една от идеите за заздравяване на демократичните устои и на мира в Европа не може да се случи, допълни той.

Росен Плевнелиев, президент на Р България (2012-2017): Виждаме една абсолютна непредсказуемост в този световен ред. България стои добре.

Почти всички политически сили в България, с изключение на ГЕРБ, търсят близост с Русия, която има деструктивна роля, заяви Плевнелиев.

Той заяви, че категорично няма да се връща в политиката, но остава активен гражданин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екатерина Захариева ще води делегацията на ЕС на срещата на Г-20 в Аржентина
Екатерина Захариева ще води делегацията на ЕС на срещата на Г-20 в Аржентина
Фестивал на розата в Казанлък
Фестивал на розата в Казанлък