НОВИНИ

Росен Плевнелиев в „Още от деня“: В България президентската република няма място

В студиото на „Още от деня“ Росен Плевнелиев, президент на Р България между 2012 и 2017 г., заяви, че вижда белези да се направи опит да се въведе президентска република. Той подчерта, че това е грешен избор за България. Плевнелиев допълни, че вижда двоен стандарт в поведението на настоящия президент Румен Радев и за пример даде позициите му за санкциите срещу Русия, търговското споразумение с Канада и Истанбулската конвенция. Росен Плевнелиев подчерта, че е „за“ ратифицирането на спорния документ и че не вижда алтернатива на сегашното управление.

bnt avatar logo
от БНТ
18:36, 31.01.2018
Чете се за: 02:23 мин.
У нас

Премиерът е също институция, но е повече от ясно, че институциите в България страдат, заяви Плевнелиев. Това според него е видно от доверието на гражданите в институциите.

Росен Плевнелиев, президент на Р България (2012 - 2017 г.): Задача на всеки от нас е да работим доверието на гражданите у институциите да се повиши.

Според Плевнелиев думите на Радев за атрофиращата парламентарна република са опасни. Той допълни, че е останал със съмнения и притеснения, че в България ще се направи опит да се инсталира президентска република. Той подчерта, че това не става в момента, но подобни идеи винаги са съществували.

Росен Плевнелиев, президент на Р България (2012 - 2017 г.): Трябва да направим така, че парламентарната република не да се постави под въпрос, а да се даде надежда за развитие. В България президентската република няма място. Не беше това ролята на Левски и будителите и революционерите. Те говореха за чиста и свята република.
;

Истанбулска конвенция

За да се върнат младите българи, трябва да постигнем ниво на иституционална култура и защита на правата на човека, заяви Плевнелиев, с което обясни защо на форума на бизнеса е повдигнал въпроса за Истанбулската конвенция. Според бившия президент най-голямото притеснение на гражданите е миграцията.

Росен Плевнелиев, президент на Р България (2012 - 2017 г.): Вместо да защитим милионите жени, които имат какво да кажат и да чуем техния глас, а заменихме истината за тази конвенция с лъжи и манипулации, произведохме дебат, по който нищо не се каза по същество, то аз излизам със своя глас и казвам - не е това пътят. Истанбулската конвенция не е за трети пол, не е за упражняване на популизъм.

Плевнелиев нарече действията на тези, които упражняват популизъм, като безотговорни. Според него от ГЕРБ имат право да сезират Конституционния съд.

Росен Плевнелиев, президент на Р България (2012 - 2017 г.): Сигурен съм, че тя ще бъде приета. Може да има и резерви и уточнения, но това е нормална международна практика. Но ако не приемем Истанбулскаат конвенция, отиваме в редицата на държави от Третия свят.

Росен Плевнелиев обвърза чуждите инвестиции в България със състоянието на правата на човека, но уточни, че според него държавите, които не са ратифицирали конвенцията, не са задължително антиевропейски.

Росен Плевнелиев, президент на Р България (2012 - 2017 г.): Обществото няма как да е разединено, ако институциите не са си свършили работата.
;

Антикорупционен закон

Плевнелиев заяви, че и той би наложил вето на антикорупционния закон, но по други причини. Той допълни, че е видял двоен стандарт в действията на Радев - по отношение на санкциите срещу Русия, например.

Росен Плевнелиев, президент на Р България (2012 - 2017 г.): Ако един български политик внася разделение по този въпрос, той ще страда на международната сцена. Същият въпрос е международното търговско споразумение с Канада.

Плевнелиев заяви, че България се развива добре и управляващите вършат „нелоша работа“ и не вижда алтернатива на управлението.

Росен Плевнелиев заяви, че остава в България не като активен политик, а като гражданин и няма да приеме предложенията за „позиции по света“.

;

Плевнелиев обвини сегашния президент Румен Радев, че не е обявил позицията си по въпроса по същество. Според Росен Плевнелиев президентът Радев говори едно в Европа, а в България - друго. Според него така се губи тежест в чужбина.

Росен Плевнелиев, президент на Р България (2012 - 2017 г.): Често задачата на президента е да обедини обществото, ако то е разединено. Но той не може да бъде обединител, ако не се постави въпросът по същество - за какво е тази конвенция. Вицепрезидентът каза, че е „за“ Конвенцията и е сложила подписа си, но не чухме президента.

Росен Плевнелиев подчерта, че подкрепя ратифицирането на Истанбулската конвенция и добави, че е важно за институцията на президента да излезе с позиция по спорен въпрос.

Росен Плевнелиев, президент на Р България (2012 - 2017 г.): Неприемането на Истанбулската конвенция ще се отрази тежко на България.
;

Плевнелиев заяви, че президентската република е „руски модел“ и че той винаги се е противопоставял на подобни идеи. По думите му тези идеи са били лансирани от президента Първанов и „един телевизионен водещ и неговите сценаристи“.

Росен Плевнелиев, президент на Р България (2012 - 2017 г.): Президентската република не е добра за България и за нашата демокрация. Парламентарната демокрация е единственият работещ модел. Европейското развитие на България и социално отговорната, а не олигархичната икономика - за това трябва да се борим.

В референдума на „телевизионния водещ и сценаристите му“ е имало три противоконституционни въпроса, които са водели към идеята за президентска република, допълни Плевнелиев. Според него е важно президентът да говори категорично по спорните въпроси и по думите му той е правил точно това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Едномесечно бебе почина в пазарджишкото село Огняново
​Едномесечно бебе почина в пазарджишкото село Огняново
Как разследващите заловиха четирима, помагали при отвличането на Адриан Златков?
Как разследващите заловиха четирима, помагали при отвличането на Адриан Златков?