НОВИНИ

Без корекции: депутатите приеха референдума на Слави

Парламентът одобри 6-те въпроса за провеждане на национален референдум, иницииран от Слави Трифонов. За гласуваха 131 депутати. Против бяха 18, един гласува въздържал се. Срещу въпросите беше парламентарната група на ДПС, един народен представител от БСП и един от Реформаторския блок. Останалите депутати от левицата, както и цялата група на Атака, не участваха в гласуването. От опозицията са на мнение, че някои от предложените въпроси противоречат на Конституцията.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:55, 12.05.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Избирателите ще бъдат питани дали депутатите да се избират мажоритарно, дали броят им да бъде намален от 240 на 120 души, да има ли задължително и електронно гласуване, за намаляване на субсидията на партиите на 1 лев за получен глас, за мажоритарен избор на шефовете на областни дирекции на МВР и полицейски управления.

Цветан Цветанов - ГЕРБ: Ние ще подкрепим така внесената подписка със 6-те въпроса.

Най-много спорове предизвика въпросът за намаляването на броя на депутатите.

Марияна Тодорова - АБВ: Това е ракетата носител на този референдум, каквото и да кажем като аргументи за целесъобразността на този въпрос ще бъде изтълкувано, че ние се страхуваме и браним собственото си съществуване тук в парламента.
Янаки Стоилов - БСП лява България: Можеше да поставите на обсъждане въпроса за промяна в Конституцията, и НС да се състои от 20 души. Може да се предложи, че НС действа на акционерен принцип. То се състои от по 2-ма представители на всяка група. Защо, когато парите все повече навлизат и определят българската политика трябва да седят тук толкова хора?
Димитър Байрактаров - Патриотичен фронт: Не съм съгласен, че трябва да бъде Народното събрание от 20 човека, защо да не бъде направо закрито и да няма държавност например.
Димитър Делчев - Реформаторски блок: Гласът на хората, а в тази подписка са се подписали 700 000 човека, което само по себе си е впечатляващ факт, трябва да бъде чут.

От опозицията посочиха, че част от въпросите противоречат на Конституцията.

Хамид Хамид - ДПС: Половината от поставените въпроси са от компетенцията на Велико народно събрание.
Магдалена Ташева - Атака: Ние от партия атака сме просто шокирани. Цялата идеология и пропаганда на този тъй наречен референдум, който разчита изцяло на политическата неосведоменост на българския народ има за цел да насочи народния гняв срещу Народното събрание. Внушава се, че НС е онази тения, която изсмуква народните пари.

Така след 2 часа спорове, парламентът гласува въпросите за референдума.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ предлага Томислав Дончев за социален министър
ГЕРБ предлага Томислав Дончев за социален министър
Старият храм в село Долен се нуждае от ремонт
Старият храм в село Долен се нуждае от ремонт