Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Феноменът „Супер синя кървава Луна“ в снимки

Невиждан близо 40 години небесен спектакъл може да се наблюдава тази вечер почти от всяка точка на Земята. Защо природният феномен е наречен "Супер синя, кървава Луна" и защо е важен както за астрономите, така и за астролозите - провери Джанан Дурал.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал Снимки: БТА
17:52, 31.01.2018
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Три различни явления, които за последно са се случили едновременно през 1982 г.

Суперлуна - когато тя се намира на по-малко от 360 хиляди км. от Земята.

Синя луна -второ пълнолуние в рамките на един месец.

И „кървава“ - заради червеникавия отенък, който сянката на нашата планета хвърля върху Луната. Наричат природния феномен "Супер синя, кървава Луна", а тя е не просто красива, но и изключително интересна за астрономите.

Занг Чао, изследовател в Китайската Национална Астрономическа Обсерватория: Това е изключително рядък феномен. Обвит е с много мистерия, но ни дава и възможност да изследваме температурните явления на Луната, когато се отдалечи от Слънцето.
;

„Веднъж на синя луна“ - така американците наричат нещо, което се случва изключително рядко. Едно е сигурно - тя е много красива и неслучайно хора по цял свят очакваха с нетърпение да я наблюдават. А в Холувуд, по изключение, погледите на туристите не бяха насочени към емблематичния надпис, а към небето.

Мелинда Хю: Такова нещо се случва веднъж в живота. Не ме интересува дали ще трябва да дойда в 3:30 сутринта. Заслужава си, гледката направо ми спря дъха!

Кървавата луна е свързана и с много суеверия. Според азиатците, явлението предизвиква природни катаклизми. А пък астролозите, вярват, че този феномен носи със себе си силна енергия, която разкрива "потайностите" на човешката същност.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Производители на биопродукти участват в борсата за семена в Добрич
Производители на биопродукти участват в борсата за семена в Добрич
Зеленото сърце на Витоша ще замести фонтана на Витошка
"Зеленото сърце на Витоша" ще замести фонтана на "Витошка"