НОВИНИ

Феноменът „Супер синя кървава Луна“ в снимки

Невиждан близо 40 години небесен спектакъл може да се наблюдава тази вечер почти от всяка точка на Земята. Защо природният феномен е наречен "Супер синя, кървава Луна" и защо е важен както за астрономите, така и за астролозите - провери Джанан Дурал.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал Снимки: БТА
17:52, 31.01.2018
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Три различни явления, които за последно са се случили едновременно през 1982 г.

Суперлуна - когато тя се намира на по-малко от 360 хиляди км. от Земята.

Синя луна -второ пълнолуние в рамките на един месец.

И „кървава“ - заради червеникавия отенък, който сянката на нашата планета хвърля върху Луната. Наричат природния феномен "Супер синя, кървава Луна", а тя е не просто красива, но и изключително интересна за астрономите.

Занг Чао, изследовател в Китайската Национална Астрономическа Обсерватория: Това е изключително рядък феномен. Обвит е с много мистерия, но ни дава и възможност да изследваме температурните явления на Луната, когато се отдалечи от Слънцето.
;

„Веднъж на синя луна“ - така американците наричат нещо, което се случва изключително рядко. Едно е сигурно - тя е много красива и неслучайно хора по цял свят очакваха с нетърпение да я наблюдават. А в Холувуд, по изключение, погледите на туристите не бяха насочени към емблематичния надпис, а към небето.

Мелинда Хю: Такова нещо се случва веднъж в живота. Не ме интересува дали ще трябва да дойда в 3:30 сутринта. Заслужава си, гледката направо ми спря дъха!

Кървавата луна е свързана и с много суеверия. Според азиатците, явлението предизвиква природни катаклизми. А пък астролозите, вярват, че този феномен носи със себе си силна енергия, която разкрива "потайностите" на човешката същност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Производители на биопродукти участват в борсата за семена в Добрич
Производители на биопродукти участват в борсата за семена в Добрич
Зеленото сърце на Витоша ще замести фонтана на Витошка
"Зеленото сърце на Витоша" ще замести фонтана на "Витошка"