НОВИНИ

​Розоберът в Карловско тази година започна по-рано заради топлото време

Розоберът в района на Карлово тази година започна по-рано заради топлото време. Производителите са обезпокоени, че ще търпят големи загуби защото изкупната цена на килограм розов цвят е много ниска.

bnt avatar logo
от Станислава Цветанова
09:13, 13.05.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

В момента килограм розов цвят се изкупува на 2,50 лв. Розопроизводителите посочиха, че такава ниска цена не е имало през последните 3 години.

Николай Спасов - розопроизводител: Това е нищожна цена от 2,50, това никога не е било на нас да остават стотинки, а пък цяла година се трудим... на другия ден, ако не го оберем ние нямаме, всичко губим 100% загуба.
Христо Недков: Като цяло тази година има страшно много цвят, и цената не вярвам да скочи много повече от това, което е в момента.

Розопроизводителите заплащат на розоберачите по 1 лев за кг розов цвят. Вече има няколко розопреработватели, които са обявили, че няма да изкупуват, заради свръхпроизводство на розово масло миналата година.

- Колко розоварни обявиха нулева година?

Зара Клисурова - председател на Националния съюз на етерично маслени култури в България: Поне четири, които аз знам... в Казънлъшко имаме розоварни, в нашия регион - не!

Клисурова посочи, че засега няма сериозен проблем с недостига на розоберачи, тъй като все още навсякъде не е започнала кампанията по розобера. На международния пазар в момента цената на розовото масло е спаднала от 10 000 евро на 8500 евро за кг.

Зара Клисурова: Последните години беше нереална цената по изкупуване, може би това подлъга много хора да разширяват, и разширяват розовите насаждения, нашата държава има определен пазар на това розово масло, ние надхвърлихме това производство и явно няма достатъчно нови пазари които да го поемат.

Само в района на Карлово розовите насаждания през последните 2 години са нараснали с 3000 дка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подготовката за кралската сватба на принц Хари и Меган Маркъл
Подготовката за кралската сватба на принц Хари и Меган Маркъл
Показаха писмената благословия на кралица Елизабет за сватбата на принц Хари
Показаха писмената благословия на кралица Елизабет за сватбата на принц Хари