Розовата ракия и ликьорът от рози - високо оценени в Париж

Близо милион посетители на Международното селскостопанско изложение в Париж тази седмица. 15 български фирми представиха продукцията си в автентична възрожденска къща от Копривщица. Розова ракия и ликьор от рози, чийто вкус е непознат у нас, но изнасяме, събраха най-много овации.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова Оператор: Владимир Богдански
19:46, 05.03.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Кръшните български хора привличат посетители от цял свят. На нашия щанд те могат да дегустират и да си купят типични за страната ни храни като сирене и кашкавал, месни колбаси със защитени географски наименования, мед и вино.

"Винаги съм предпочитала вино от Южна Африка, откъдето съм, но сега, след като опитах открих, че вашите червени вина са чудесни", споделя посетителка.

"За първи път ям нервозно българско кюфте. Много ми хареса. А за в къщи си купих от вашите луканка и саздърма", похвали се кулинарен любител.

"Наздраве! Много е ароматна вашата розова ракия. Връща ме във времето когато бях на българското Черноморие. Трудно е обаче да я намериш във Франция", прехласна се ценител.

Чужденците са очаровани от вкуса на българската храна, вина и ракии, но много въпроси задават и около автентичната копривщенска къща, в която е нашият щанд. Когато разберат, че има много такива в България - питат може ли да дойдат, да отседнат и да почиват в тях.

Земеделският министър Танева подчерта, че търговското ни салдо с Франция е положително, като изнасяме основно птиче месо и продукти от него, белен слънчоглед, кюспе.

Десислава Танева - министър на земеделието и храните: Имаме потенциал да увеличаваме износа, особено за износ на пчелен мед, на месни продукти със защитени географски наименования.

Изборът на парижкото изложение е огромен - от азиатска храна за 2 евро до сирене с трюфели, килограм от което струва 145 евро.

А многообразието от животни е смайващо. Всеки фермер търси начин да привлече вниманието. Видяхме и един от Южна Франция, кротко заспал сред животните.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
На Голяма задушница отдаваме почит на близките си
На Голяма задушница отдаваме почит на близките си
Словашкият консерватор Фицо може да спечели трети мандат
Словашкият консерватор Фицо може да спечели трети мандат