НОВИНИ

Розови пеликани в Сребърна, на път за делтата на Дунав

Около 20 розови пеликани се наблюдават от няколко дни в резервата „Сребърна“. На територията на България няма регистрирано гнездилище на този вид птици. Въпреки това за момента не се наблюдават проблеми в съжителството им с традиционните обитатели на резервата – къдроглавите пеликани.

bnt avatar logo
от Незабравка Кирова
07:32, 10.04.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Най-голямата европейска колония от около 2 000 розови пеликани се намира край делтата на Дунав, в Румъния.

д-р Росен Илиев, създател на Природонаучния музей в Сребърна: Розовият пеликан, който се наблюдава почти всяка година тука, без изключение, са птици, които са още млади не стигнали полова зрялост, което ще рече, че са на 2-3 години - те идват тука, ако може съвсем по човешки образно да го кажем - да пият по едно кафе и да си ходят.

Присъединяват се към колонията си едва в края на април. Според специалистите, не може да става и дума за конфликт между розовите и къдроглавите пеликани.

д-р Росен Илиев, създател на Природонаучния музей в Сребърна: Те не идват да правят гнезда –конфликт има там, където съседни семейства птици строят гнездо… те идват тук само като наблюдатели, почиват си, обикалят наоколо - нямат някакви преки отношения с нашата колония.

Ежедневно се извършва мониторинг на защитените видове в резервата, като се очаква скоро с поколение да се сдобият и първите от заселилите се в колонията къдроглави пеликани.

Елена Илиева, директор на Природонаучния музей в Сребърна: През този сезон в реално време гостите и посетителите на музея могат да видят какво се случва в колонията на къдроглавия пеликан.

Туристическият сезон е вече открит и музеят е отворен за посетители целодневно, и в празничните дни. Само за първите няколко дни от месеца над 300 туристи са посетили Сребърна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиера на документалния филм Дъга - разкази в картинки
Премиера на документалния филм "Дъга - разкази в картинки"
Среща на премиера Огнян Герджиков за проблемите на земеделските производители
Среща на премиера Огнян Герджиков за проблемите на земеделските производители