НОВИНИ

Деца рисуваха яйца с восъчна писалка

Деца рисуваха яйца с восъчна писалка. Те направиха оригинални яйца с християнска символика за най-светлия празник - Възкресение Христово. По време на ателието децата научиха интересни факти за обичаите и традициите на Великденските празници. Събитието е част от кампания, която цели да бъде създаден модерен образователен център.

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:15, 09.04.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Години назад се пренесоха децата в ателието за изписване на великденски яйца. Те използваха стара восъчна техника за украсяване на яйцата. Изписваха ги с помощта на писалка и чист пчелен восък.

доц. д-р Светла Ракшиева, Институт по етнология и фолклористика, Етнографски музей: "Дори и човек да се чувства неуверен, дори и да смята, че не може да рисува, колкото и неправилна да стане неговата рисунка, той влага в нея мисъл, влага творчество. Огромен е интересът на децата, между другото. Децата са най-добрите художници, нито едно от тях никога не е казало, ама аз не мога да рисувам".

Децата с грейнали очички и любопитство слушаха инструкциите на доц. Ракшиева, а после всяко от тях с голяма доза въображение украси свое собствено яйце.

Ния, 6 години - Какво нарисува върху твоето яйчице? - Кученце и цветенца.

Малина, 8 години - Цветя, сърчица, клонки, листенца.

Божидар, 4 години - Нарисувах пеперудка.

Жана, 6 годинки - На моето първо яйце нарисувах сърца. - А вкъщи как ги боядисвате? - Прости яйца и ги пльоскаме в боята.

Днес ние често декорираме яйцата с традиционни техники, декупаж или восъчна свещ. Тънката восъчна писалка обаче дава възможност за изрисуване на по-сложни и красиви орнаменти, фигурки и шарки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 1000 лв. събраха на Цветница доброволци на БМЧК в Кърджали
Над 1000 лв. събраха на Цветница доброволци на БМЧК в Кърджали
Повече туристи се очакват в Банско за Великденските празници
Повече туристи се очакват в Банско за Великденските празници