НОВИНИ

Къде избираме да празнуваме Великден?

Идната неделя е Великден. Очаква се още в четвъртък движението в цялата страна да се засили, особено към границата с Гърция. Къде ще пътуват българите за великденските празници? По данни на Института за анализи и оценки в туризма над 280 хиляди души ще тръгнат на път. От тях 200 000 ще останат в страната, а 70-80 000 ще пътуват в чужбина.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова оператор: Богомил Големанов
19:32, 09.04.2017
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Тази година за Великден експертите отбелязват още по-голямо разнообразие в офертите и възможностите за почивка.

доц. Румен Драганов - председател на Института за анализи и оценки в туризма: "По Великден в България най-голям интерес концентрират светите места - Рилският, Бачковският, Троянският манастир и то свещените икони в тях".

Сред новите туристически атракции по Великден са мощите на Йоан Кръстител в църквата "Св. Св. Кирил и Методий " в Созопол. Миналата година за празника тук дойдоха над 250 000 души с вярата, че ще получат изцеление. Заради огромния интерес, поклонението пред мощите се заявява месеци преди това.

За Великден над 7000 българи ще тръгнат за Черноморието, където хотелите предлагат примамливи 4-дневни пакети с включени СПА услуги в тях. Очаква се и хубаво време, подходящо за плажуване. Всичките ни планински курорти ще работят интензивно по време на Великденските празници, където и условията за ски все още са добри. В Банско сезонът ще приключи на 17 април, а до тогава тук могат да се карат ски на по-ниски цени.

Иван Обрейков - маркетинг директор на Ски зона „Банско": "Туристите могат да очакват както винаги добре приготвени писти. Очакваме много деца през великденската ваканция".
Янка Рахова - хотелиер в Банско: "Цените паднаха около 15-20 процента. В офертата, която даваме за Великден, се предлага великденски обяд на обяд или пък ,който желае на вечеря с традиционното агнешко.

Хотелите в Сандански вече са заети за Великденските празници. Тази година от бранша отчитат ръст на българите, избрали да празнуват в южния град. Около 5000 гости могат да бъдат настанени в по-големите хотели в Сандански, а също и в семейните къщи, където цените са по- ниски.

От 70 000 българи, които ще поемат на път зад граница, 45 000 ще посетят Гърция. Традиционно южната ни съседка си остава най-желаната дестинация заради изключителната тържественост на Великден там, а и времето ще бъде подходящо за плажуване.

7000 българи пък отиват в Сърбия, а 2500 в Македония.

доц. Румен Драганов - председател на Института за анализи и оценки в туризма: "Македония е предпочитана заради евтината цена на горивата, а в Сърбия - българите пазаруват много натурални и вкусни хранителни продукти заедно с тържественото посрещане на Великден".
;

Много българи ще посрещнат Великден в европейските страни, ползвайки примамливите услуги на нискотарифните авиокомпании.

От по-далечните дестинации предпочитани са Италия и Мароко. Около 1200 лв. излиза цената на пакет нощувки и самолетни билети за празника в Италия.

Мароко се явява като алтернатива на Дубай и привлича туристите с ниските си цени.

Като цяло - у нас и в чужбина експертите смятат, че съотношението между цена и качество на услугите се запазва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В село Катуница отглеждат аспержи
В село Катуница отглеждат аспержи
Във Вършец протестираха срещу лошото състояние на пътищата
Във Вършец протестираха срещу лошото състояние на пътищата