НОВИНИ

ТОП 5 на най-предпочитаните храмове в Пловдив за Цветница и Великден

Християнската църква празнува Вход Господен - влизането и посрещането на Иисус Христос в Йерусалим. Вярващите препълниха храмовете в цялата страна, за да се помолят за здраве и да отнесат в домовете си върбови клонки. А в Стария град в Пловдив се намират едни от най-старите църкви. Кой е най-предпочитания храм, който пловдивчани посещават по празници?

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив
19:39, 09.04.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Църквата „Успение Богородично” е един от храмовете с най-дълга история в Стария Пловдив. След Освобождението по проект на архитект Йосеф Шнитер е изградена камбанарията от страната на западния вход.

Вие класирахте катедралата на входа на Стария град на пета позиция.

Под тепетата има два храма свързани с името на Света Петка Българска. Голямата църква на бул. „Мария Луиза” е предпочетена от зрителите, които я поставят на четвърта позиция.

Третото място е за храма, който се свързва с борбата на пловдивчани за независима църква. От северната страна в подножието на Рахат тепе е сгушен храм „Света Неделя”. Иконостасът е съвършено производение на възрожденската църковна дърворезба, а повечето икони са изписани от Димитър Зограф.

Вече 175 години църквата „Св. Св Константин и Елена” привлича не само вярващите, но и ценителите на иконографията и дърворезбата. Тук талантливият Захари Заграф е оставил своето дело за поколенията.

Митрополитският храм „Света Марина” очаквано е на първо място в седмичното ни допитване. Това е църквата с най-голям брой камбани в Пловдив. Миряни от цялата страна идват тук, за да измолят здраве и помощ от светите мощи на покровителката на храма Света Марина. Храмът е и сред най-обсъжданите между пловдивчани, защото през 2011-та година Митрополията разпореди върху стенописите да бъдат залепени тапети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родното агнешко в трудна конкуренция с по-евтиния внос
Родното агнешко в трудна конкуренция с по-евтиния внос
В село Катуница отглеждат аспержи
В село Катуница отглеждат аспержи