НОВИНИ

Румен Христов: Ще предложим знакови имена за общата листа с ГЕРБ

Две места в общата листа за евроизборите, едно от които избираемо, обещаха от ГЕРБ на СДС. Предложенито за коалиция обаче тепърва трябва да бъде обсъдено и одобрено от Националния съвет на СДС, а кандидатите, които партията ще предложи за общата листа с ГЕРБ, са "знакови". Така коментира новината от вчера председателят на СДС Румен Христов в студиото на "Сутрешен блок".

bnt avatar logo
от БНТ
08:33, 21.03.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас
"Това беше един знак от страна на двете формации, които преговаряха. Това беше сигнал към Националния съвет на СДС ако евентуално постигнем съгласие, на какво можем да разчитаме", коментира председателят на Съюза на демократичните сили.

Според Христов призивът на председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол е бил катализаторът за започване на преговори с ГЕРБ. Ръководството на СДС е получило мандат от Националния съвет на партията да преговаря с другите сили, членки на ЕНП - ДСБ, ДБГ и ГЕРБ.

"Това не е първият призив от страна на ЕНП към български партии. Имаше няколко преди това в годините. Едното е много знаково - в Каденабия, след което се сформира ОДС. Благодарение на това обединение ние постигнахме 138 депутата и самостоятелно мнозинство", припомни Христов.

Като залог и мотивация зад коалицията между ГЕРБ и СДС Христов определи увеличаването на броя на мандатите на ЕНП, излъчени от България.

"Имаме различия с политическа партия ГЕРБ, ние ги критикуваме конструктивно и аналитично във вътрешнополитически план", коментира той, цитирайки несъгласието им с изграждането на АЕЦ Белене и притесненията им във връзка с "Турски поток" и обвързаността с Русия.

Относно кандидатите, които ще бъдат излъчени от СДС за общата листа, лидерът на партията ги определи като "знакови имена". Христов обясни, че преговорите с "Демократична България" са прекратени едностранно от тях, но според него разговорите с тях могат да продължат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експлозии в Кабул отнеха живота на шестима души
Експлозии в Кабул отнеха живота на шестима души
Отлагането на Брекзит може да създаде парадокс на Европейските избори
Отлагането на Брекзит може да създаде парадокс на Европейските избори