НОВИНИ

Румен Порожанов: След проверки БАБХ не е открила наличие на антибиотици в месото

От началото на годината Българската агенция за безопасност на храните е направила повече от 300 проверки на предлаганото месо на пазара и не е открила наличие на забранени вещества в него. Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов в предаването "Денят започва с Георги Любенов".

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
09:25, 12.11.2017 (обновена)
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Употребата на антибиотици върху животните в българските ферми се извършва под стриктен надзор като има срок, в който продукти от третираните единици не могат да се предлагат на пазара, категоричен беше Порожанов. Така той коментира доклада на Европейската агенция за лекарства, според който българското месо е сред месата с най-високо съдържание на антибиотици.

Румен Порожанов - министър на земеделието, храните и горите: Темата с антибиотици в храните категорично искам да кажа, че не съществува. Това, което се произвежда първо в България, това, което се внася и това, което се предлага на българския потребител на пазара е под строг контрол от гледна точка на всички изисквания за качество.

Министърът обясни още, че според него няма битка между производителите и търговците от големите вериги и цените на храните нарастват не заради търговски договори. Според него просто има дефицит на мляко и яйца.

Румен Порожанов - министър на земеделието, храните и горите: От една страна цените леко се повишават, от друга страна обаче това дава възможност на самите производители да не изпадат, да бъдат в едно сравнително добро финансово състояние.

Порожанов допълни, че се работи в посока по-доброто разпределение на печалбата по цялата верига - така че да не остава само в търговците. Министърът се обяви и срещу предлаганите промени в закона за храните, според които повечето минерални води на пазара трябва да се прекръстят. Министърът обясни поправката с бизнес интереси.

Румен Порожанов - министър на земеделието, храните и горите: Просто влезна в този закон, не го искаме въобще.

Порожанов коментира и борбата с короядите като освен стандартния подход за изсичане на заразените дървета вече се работи и по други алтернативи - чрез облъчване.

Румен Порожанов - министър на земеделието, храните и горите: Аз имам и други идеи, дори с Виенския институт по използване на ядрената енергия за мирни цели, с които подписахме споразумение преди две седмици така сме в една добра комуникация да търсим малко по-разчупени решения освен конвенционалните.

Министърът не каза кога идеята му ще се прилага на практика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ракът на белия дроб е най-често срещаното злокачествено заболяване при мъжете
Ракът на белия дроб е най-често срещаното злокачествено заболяване при мъжете
Терористите в Ирак са на ръба на пълно унищожение
Терористите в Ирак са на ръба на пълно унищожение