НОВИНИ

Какво стои зад цифрите в доклада за антибиотици в месото?

Защо европейската Агенция по лекарствата следи потреблението на антибиотици в животновъдството и какво стои зад цифрите в доклада - коментар на Мария Чернева.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:07, 06.11.2017
Чете се за: 00:55 мин.
Още

Защо европейската агенция по лекарствата? Защото неотдавна СЗО отчете, че проблемът с резистентните бактерии до голяма степен се дължи на животновъдството.

Какво стои зад цифрите. Данните за потреблението на антибиотици е за 2015, но има вероятност две години по-късно цифрите да са различни.

От Агенцията правят своите сметки въз основа на достъпните данни - за произведено месо и за продажба на антибиотици. Но купен антибиотик не означава използван. А също дал ие останал в страната или е изнесен. Официалните данни няма как да отчетат производството в сивия сектор, който би променил съотношението към намаляване на използваните антибиотици на килограм месо.

;

Цифрите също така не отчитат до колко антибиотиците са използвани с нужда или без, защото проблем би бил прекомерното използване на антибиотици. Все пак за предпочитане е да се яде месо от лекувано и здраво животно, а не от нелекувано и болно.

Още един акцент - става дума за антибиотици при отглеждането на животните, а не за антибиотици в месото, което ядем. Там най-вероятно няма няма антибиотици. Дори най-бавно метаболизиращият антибиотик от групата на тетрациклините се отделя от организма за 12 часа, затова при лечение антибиотиците се приемат на 8, на 11 или на 12 часа. И няма толкова глупав производител, който ще даде антибиотик на животно, на което му предстои да се заколи. Все пак антибиотиците струват пари.

Така че не антибиотиците са проблемът, а по-скоро повишеният риск при неправилната употреба да се развият резистентни щамове микроорганизми, които са проблем в световен мащаб. Фармацевтичните производители нямат интерес да разработят ново поколение антибиотици. Най-доминиращ и голям е интересът към лекарства за хронични заболявания, там печалбата е гарантирана и дългосрочна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекари търсят варианти да задържат младите специалисти у нас
Лекари търсят варианти да задържат младите специалисти у нас
Конференция на ООН за климата започна в Бон
Конференция на ООН за климата започна в Бон