НОВИНИ

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва пред Народното събрание

Избраните за президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва пред парламента. На церемонията присъстваха президентът Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Маргарита Попова, министър-председателят в оставка Бойко Борисов и министри, членовете на Конституционния съд, висши магистрати, дипломати и духовници. БНТ ви направи свидетели на церемонията.

bnt avatar logo
от екип на "По света и у нас"
09:20, 19.01.2017
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

Минута след 10 ч. председателят на НС Цецка Цачева откри заседанието.

Новоизбраният президент Румен Радев положи клетва, а Народното събрание го аплодира. Честито, г-н Радев, заяви председателят на НС Цецка Цачева. Веднага след Радев, клетва положи и вицепрезидентът Илияна Йотова. След като клетвените декларации бяха подписани от двамата, в пленарна зала прозвучаха химните на България и Европейския съюз.

;

В словото си президентът Румен Радев заяви, че е горд да бъде държавен глава на многолик народ, в който 13 века съжителстват етноси и народи. Животът изглежда подреден само в застиналите страници на историята. Политиката винаги се случва в сегашно тревожно време. Държавност се гради с натрупване, заяви Радев. Той изрази признателност към постигнатото от досегашните президенти - Жельо Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев.

Примирихме се с изборните злоупотреби, появиха се чуждопоклоннически партии, това е благодатна почва за популизъм. Ерозията на демокрацията е ескалиращ проблем. Българите искат личности в парламента и ограничаване на партийните субсидии. Политиците трябва да намерят решение на тези желания. Парите за партиите трябва да се ограничат чувствително.

Липсва справедливост - в драматичната пропаст между бедни и богати, между столицата и селата. Несправедливостта е сред основните причини за емиграцията, каза Радев. По думите му се шири усещане за безнаказаност. Съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото НС. Само промяната в структурата на съдебната власт, не решава проблемите в правораздаването.

Радев призова за акцентиране върху заздравяването на медицината, връзката между образование и бизнес. Българската икономика изглежда устойчива, данъците са ниски, но и тук погледът на обикновения гражданин вижда друго - десетки хиляди българи са на гурбет, за да издържат семействата си. В много села се завърна вересията, бедността на хиляди българи е упрек към всички нас, от нея избуява и престъпността.

;

Преходът е тежко изпитание на българите, в пустинята на прехода не трябва да изоставяме най-бедните и онеправданите. Слабите поддържат будна нашата човечност. В противен случай сме обречени на духовен фалит, каза президентът Радев.

Няма да превишавам правомощията си, но няма да допусна и тяхното орязване. Никоя институция не е способна да постигне сама големи цели. Ще отстоявам надпартийността на институцията.

Нарастват антиевропейските настроения, убеден съм, че Обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена, противното би било загуба на историческо време. Предстоящото председателство на Съвета на ЕС е огромна възможност пред страната ни.

За границата - България трябва да настоява за ревизия на Дъблинското споразумение, трябва да се засили охраната по границата и да се намали броят на нелегалните мигранти в страната.

Новата политическа конюнктура в света дава надежда за възстановяване на диалога.
Сигурността се превръща в приоритетна задача.
;

Ще следя отблизо действията на отговорните институции. Финансовото осигуряване на превъоръжаването не трябва да снема вниманието от проблемите в отбраната.

;

След края на речта, председателят на НС Цецка Цачева каза, че Радев ще бъде коректив и упора на служебното правителство. България е изправена пред редица предизвикателства - желая Ви да съхраните и разширявате общественото доверие, то е най-важният инструмент за реализиране на всяка политическа идея.

В 10:40 ч. Цецка Цачева сложи край на тържествената част от заседанието на НС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МНОГОКАМЕРНО ИЗЛЪЧВАНЕ: Румен Радев и Илияна Йотова полагат клетва в НС
МНОГОКАМЕРНО ИЗЛЪЧВАНЕ: Румен Радев и Илияна Йотова полагат клетва в НС
Опасни препарати за растителна защита се продават на българския пазар
Опасни препарати за растителна защита се продават на българския пазар