НОВИНИ

Умъртвиха 280 хиляди болни от инфлуенца птици с пожарникарска пяна

Над 280 хиляди птици в Пловдивска област са умъртвени с пожарникарска пяна, а след това загробени. Този метод се оказал най-ефикасен и най-евтин в борбата срещу опасния и за хората птичи грип и е приложен по нареждане на Кризисния щаб към министерството на земеделието за ликвидиране на огнищата на заразата в страната. Това съобщи директорът на Агенцията по храните в Пловдив Камен Янков.

bnt avatar logo
от Сашка Пушкова
09:00, 19.01.2017 (обновена)
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Унищожаването на заразените животни се извършва предимно с пожарникарска пяна, като за производството ѝ се използват пеногенераторите на противопожарните автомобили.

Камен Янков - директор на БАБХ Пловдив
"Защо използваме пяна - в изключително студеното време не ни позволява да ползваме сухия лед, не се отделя газ, който да умъртви птиците."

С пяна са умъртвени патета във фермите в Златосел, Маноле, Трилистник и още много села. По този метод преди повече от 10 години в Съединените щати са били умъртвени един милион болни от птичи грип пуйки, разказа Янков.

Камен Янков - директор на БАБХ Пловдив
"Необходимостта от това да се извърши мероприятието възможно най-бързо, за да няма контакт с други птици и с хора, ни принудиха да използваме този метод."

Освен това пожарникарската пяна е в пъти по-евтина от сухия лед. Според ветеринари, птиците първо трябва да бъдат упоени, за да не изпитват болки и страдания.

Николай Боянов - ветеринaрен лекар
"Точно това чувство на задушаване, според мен, противоречи на безболезнената и тиха смърт, което е евтаназията."

Умъртвените животни не са извозени до екарисаж заради утежнената зимна обстановка, а са загробени на посочени от специална комисия места край селата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов бунт избухна в бразилски затвор, има убити и ранени​
Нов бунт избухна в бразилски затвор, има убити и ранени​
Десислава Танева: 450 хиляди птици вече са заразени с птичи грип
Десислава Танева: 450 хиляди птици вече са заразени с птичи грип