НОВИНИ

Румен Радев ще посети ЦЕРН

Продължава посещението на президента Румен Радев в Швейцария.Днес държавният глава ще посети Европейската организация за ядрени изследвания - ЦЕРН и ще разговаря с с българи, които работят в там. Над 13 000 учени от 97 държави от цял свят провеждат научни изследвания в ЦЕРН, а общо над 100 български специалисти са сътрудници.

Вера Александрова
от Вера Александрова
06:49, 25.06.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:50 мин.
По света

В кантон Женева живеят около 1000 българи. Повечето от тях имат високо образование и добра професионална реализация. От 1 юни тази година българите вече имат същия достъп до швейцарския пазар на труда като гражданите на останалите страни -членки на Европейския съюз. Според Михаил Мухлов -студент по международни отношения в Женевския университет тази промяна се приема с голямо облекчение.

Михаил Мухлов -студент: На срещата с българите в Женева президентът Радев увери, че страната ни ще направи необходимото, за да има втори етап на българо-швейцарската програма, първият приключва тази година. Убеден е, че във втория етап много повече средства трябва да се вложат в дуално обучение , както и в създаване на Българо-швейцарски център за научни изследвания и иновации, за да може повече студенти и млади учени да остават в България. Румен Радев посочи, че президентската институция има амбицията да помогне за създаването на Български културен институт, който да се ангажира с нашите сънародници зад граница.
;
Румен Радев, президент на България: Планираме в президентската институция да свикаме един голям форум с участие на българи зад граница и съответните компетентни институции на който да се разгледат тези въпроси и да се даде тласък за тяхното развитие.

Според президента това, което най- много липсва в България е непримиримостта към ниското качество. Смята, че страната ни трябва да премине от количествени към качествени промени и изрази надеждна , че това може да стане с помощта на нашите сънародници зад граница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иран поиска САЩ да спрат икономическата война срещу Техеран
Иран поиска САЩ да спрат икономическата война срещу Техеран
Българска парламентарна делегация е на посещение в Москва
Българска парламентарна делегация е на посещение в Москва