НОВИНИ

Румъния върна на българските власти задържаните за телефонни измами

Петимата телефонни измамници, задържани в Румъния в средата на април, днес бяха предадени на българските власти. Те са част от най-голямата организирана престъпна група, занимаваща се с "ало измами", разбита от полицията и спецпрокуратурата преди месец. Според разследващите групата е извършила двете най-големи телефонни измами в столицата през миналата година за близо 1 милион лева.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:23, 08.05.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Сред задържаните на 18 април в Румъния е и тарторът на групата "ало измамници". Той е пребивавал в Букурещ заедно с най-приближения си. Останалите са били в къща в Руманещи, където са настанени т.н. "въртачи", които са се обаждали по телефона на жертвите и са ги убеждавали, че трябва да дадат пари - най-често с аргумента да съдействат на полицията. Използвали са и заплахи.

Групата е изградена на принципа семейно-родов клан и е от района на Горна Оряховица. Според разследващите за малко повече от година измамниците са измъкнали от жертвите си над 2 милиона лева. Прокуратурата проверява дали луксозните къщи, в които живеят, имат строителни разрешителни.

Сийка Милева, прокурор: Искам да ви уверя, че ако до края на проверката не се представят такива книжа, ще бъдат издадени съответните актове и ще бъда премахнати незаконните строежи.
;

Предполагаемият тартор Борислав Димитров - Бобито вече три пъти е лежал в затвора. Той е в бизнеса с "ало измамите" от дете, когато започва като муле, което обикаля и събира парите от жертвите, а днес държи монопола в тази дейност. След разбиването на групата ало измамите рязко са намалели.

Сийка Милева, прокурор: До настоящия момент са регистрирани и заявени само 4 случая на телефонни измами.

Преди арестите успешните измами са били поне по 4 на ден. За всички ще бъде поискан постоянен арест.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В КЕВР обсъдиха цените за пренос по газопровода между България и Гърция
В КЕВР обсъдиха цените за пренос по газопровода между България и Гърция
Иран частично се отказа от ядреното споразумение от 2015 година
Иран частично се отказа от ядреното споразумение от 2015 година