НОВИНИ

Парламентът прие на първо четене промените в Наказателния кодекс

Народното събрание се събра на първото си заседание след Великденската ваканция. Депутатите гласуваха на първо четене промени в Наказателния кодекс, свързани с неизбежната отбрана - тоест случаите, в които не се носи наказателна отговорност.Вижте повече подробности от прякото включване на Надежда Василева, която следи заседанието.

Надежда Василева
от Надежда Василева
12:07, 08.05.2019
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Заседанието започна на ръба на кворума със 121 депутати. Председателят на НС Цвета Караянчева призова народните представители да да работят отговорно. От заседанието обаче отсъстваха депутатите от БСП и ДПС.

В декларация от ГЕРБ заявиха, че предизобрната кампания няма да пречи на работата на депутатите, а от партия "Воля" отново потвърдиха, че ще продължават да следят за стриктоното спазване на управленската програма.

Относно промените в Наказателния кодекс, свързани с неизбежната отбрана, от ГЕРБ и Обединените патриоти изложиха различни позиции в пленарна зала.

Искрен Веселинов - Обединени патриоти, ВМРО: Всъщност един от големите бичове за българското общество е битовата престъпност, някои я начичат циганската престъпност, но нека не използваме етнически епитети в тази посока. Този тип престъпност се характеризира с особена наглост и интензитет по цялата територия н а страната. Кражби всъщност на дребно имущество, на движими вещи, на реколта от една страна, проникване в домовете на хората. Лошото е, че до момента законът не е достатъчно толерантен към тези, които защитават собствеността си.
Ана Александрова - ГЕРБ: За всеки конкретен случай трябва да се извърши задълбочена преценка. Ние смятаме, че такова ясно очертаване на всяко конкретно нападение не е възможно да стане с правна норма от предлагания вид. Колегите отново са предложили същите признаци, които са били вече отхвърлени от Конституционния съд като противоконституционни.

Между първо и второ четене трябва да има голям дебат с участието на юристи, така че в следващите седмици предстои да бъдат прецизирани текстовете в Наказателния кодекс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Паветата около Александър Невски няма да се подменят
Паветата около "Александър Невски" няма да се подменят
Румънските власти екстрадираха у нас задържаните телефонни измамници
Румънските власти екстрадираха у нас задържаните телефонни измамници