Румяна Бъчварова: Канонът не може да е над гражданите

Канонът не може да е над гражданите и техните желания. Така началникът на кабинета на премиера Борисов и главен координатор на посещението на папа Франциск в България коментира дистанцирането на БПЦ от визитата. В Сутрешния блок на БНТ Бъчварова изрази надежда, че Българската православна църква ще си извади нужните уроци.

от БНТ
08:46, 08.05.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
Румяна Бъчварова, главен координатор на посещението на папата: Отсъствието на БПЦ беше видимо от най-важното събитие. Но във вчерашния ден се появиха становища от важни хора от църквата да отправят положителни послания. Надявам се това отношение да бъде преосмислено, защото канонът не може да бъде над гражданите и над техните желания.

Според нея папата е показал нов път на развитие на БПЦ за по-голяма близост с хората, за по-голяма актуалност.

Румяна Бъчварова, главен координатор на посещението на папата: В лицето на папата видяхме един човек като нас, който се вълнува от съвременните проблеми, който знае какво искаме, от какво имаме нужда. Такава очаквам да бъде и БПЦ и в поредицата уроци, които получихме с тази визита, да се надявам, че ще бъде и този урок.
;

Бъчварова изтъкна, че папа Франциск е успял да провокира мисленето ни по въпроси, които забравяме като да умеем да мечтаем, да не страдаме заради злобата на другите, да не се чувстваме сами и тъжни.

Посещението в бежанския център пък е привлякло внимание към нуждата от съпричастност и човечност към хора, които страдат.

Екипите на Ватикана и на София са имали добро сътрудничество, като изискването на папата е било да няма прекалено строги мерки за сигрност, гражданите да могат да стигнат до папата и организацията да бъде скромна и без лукс.

Румяна Бъчварова, главен координатор на посещението на папата: Той е такъв човек - оценява същността, а не формата, декора.

Главният координатор разказа, че подготовката на посещението е продължила половин година, а решението е взето шест месеца по-рано. Според нея въпреки, че католиците в България са под 1% политическото значение на България е било оценено, когато се е вземало решение той да посети страната.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Зелена светлина: Царството на дрехи втора употреба
"Зелена светлина": Царството на дрехи втора употреба
Жертви и ранени след експлозия пред  мюсюлмански храм в Пакистан
Жертви и ранени след експлозия пред мюсюлмански храм в Пакистан