НОВИНИ

Румънски превозвачи местят бизнеса си у нас?

Румънски превозвачи заплашиха, че ще преместят фирмите си в България, ако правителството не изпълни исканията им за по-евтини застраховки.

bnt avatar logo
от Мирослава Николачкова
21:26, 18.12.2015
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Хиляди шофьори на автобуси, камиони и таксите настояха и за отмяната на високите акцизи за гориво, които влизат в сила от януари 2016 г.

9000 души и над 7000 транспортни средства от цяла Румъния блокираха центъра на Букурещ и околовръстното шосе около столицата. Причината е безпрецедентното поскъпване на задължителните застраховки с до 400%. Полицата за търговски превозни средства е скочила през последните две години от 1100 евро на 5000 евро. Новите тарифи за „Гражданска отговорност“ за таксиметровите коли надхвърлят 1000 евро при такса 60 евро в началото на 2014 г.

Влад Стефанеску, участник в протестите: „Това са безумни тарифи. Заплатите ни и без това са ниски. Заради допълнителните разходи за работодателите, със сигурност ще има съкращения, довеждат до фалит фирмите за превоз.“

Демонстрацията предизвика километрични задръствания. Над 33 фирми за професионален транспорт се включиха в протеста. Те предупредиха, че високите акцизи за горивата и поскъпналите застраховки „Гражданска отговорност“ могат да доведат до банкрут на десетки фирми.

Недоволните превозвачи заплашват, че ще продължат протестите, докато кабинетът не изпълни исканията им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
300 души остават без транспорт по празниците
300 души остават без транспорт по празниците
Испания преди парламентарните избори в неделя
Испания преди парламентарните избори в неделя