НОВИНИ

В Сливен ще плащат повече за превозни средства и имоти

Двойно увеличение на данъка върху недвижимите имоти и 15-процентен скок на данъка за превозните средства гласуваха общинските съветници на Сливен.

bnt avatar logo
от Диана Иванова
20:00, 18.12.2015
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Гражданите ще трябва вече да плащат по 3,2 промила върху данъчната оценка на имота вместо досегашните 1,6 промила. Драстичният скок на данъците от общината обясняват с огромната задлъжнялост - над 40 млн. лв. и сключени договори за повече 100 млн. лева.

Преди началото на сесията под звуците на революционни песни граждани протестираха срещу драстичното повишение на данъците. Те не са съгласни да поемат негативите на предишното управление, защото хората и без увеличението трудно преживяват:

"Затова, че някои хора в миналото дали крали, дали са обсебвали, дали са правили нещо по-голямо, това вече трябва да го докажат други органи, но ние сме длъжни да отреагираме като граждани".

Според кмета увеличението на данъците е единственият начин да се спре финансовото потъване на общината, защото задълженията ѝ непрекъснато нарастват.

Стефан Радев, кмет на община Сливен: "1 млн. лева за храна на детските градини и детските ясли, всеки момент фирмите могат да спрат да доставят, всеки момент фирмата по чистотата може да спре да извозва сметта, .дължим на всички фронтове пари, имаме около 15 млн. банкови кредити, които всеки момент могат да станат предсрочно изискуеми".

Кметът обясни още, че увеличението на данък сгради е по-голям за сметка на ниската такса битови отпадъци, която няма да се вдига тази година.

Стефан Радев: "Данъците, които се плащат за недвижими имоти, данъците и таксите в Сливен са от най-ниските в сравнение с всички областни градове и дори и след увеличението те ще останат сред най-ниските плащания в областните градове на България".

Общинските съветници на Сливен намалиха повече от два пъти възнаграждението си. Преди те получаваха над 1000 лв. а сега доходите им ще бъдат малко над 400.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приоритетите на новия правосъден министър
Приоритетите на новия правосъден министър
Поли Генова с номинация за Eurostar Awards
Поли Генова с номинация за Eurostar Awards