НОВИНИ

Екатерина Захариева е новият правосъден министър

Тя беше подкрепена от 126 депутати, 66 бяха "против", 17 се въздържаха.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:50, 18.12.2015
Чете се за: 01:38 мин.
У нас

От спор за професионалните качества на Екатерина Захариева дебатите преминаха в спор за стабилността и управлението на страната. Появиха се идеи за предсрочни избори, а ГЕРБ се разграничи от обявилите се за опозиция депутати от ДСБ.

Пред депутатите Захариева обясни, че няма да дава напразни обещания, а ще се докаже с работа и резултати.

След два часа дебати около нейната кандидатура, Екатерина Захариева беше обявена за новия правосъден министър.

Преди да чуе заветните думи, Екатерина Захариева трябваше да изслуша квалификации за себе си, гарнирани с политически престрелки. БСП обвини правителството, че нямало виждане за развитието на съдебния сектор.

Михаил Миков - председател на ПГ на БСП лява България: "Очевидно е, че става въпрос за едно формално гласуване, за една имитация на стабилност и окомплектовка на кабинета. Сакън дали ще е министъра в оставка или ще се избере нов министър нищо няма да се промени".

От ДСП не се усъмниха в професионализма на Захариева, но смятат, че в съдебната реформа нищо не се случва.

Четин Казак: "Ние очакваме от новия министър да промени радикално подхода на министерство на правосъдието в тази сфера, ако очаква нещата да се случват, ако очаква нашата подкрепа".

От Атака оцениха номинацията на Захариева като дефицит на професионализъм и държавничество.

Магдалена Ташева - депутат от ПГ на Атака: "Номинацията на Екатерина Захариева е подигравка с гилдията на българските магистрати".

След Реформаторите и Патриотите изненадващо и Българският демократичен център се разцепи в гласуването за правосъден министър.

Стефан Кенов - БДЦ: "По отношение на личността на г-жа Захариева аз и колегите ми мислим, че тя е достатъчно подготвен човек за министър на правосъдието".
Румен Йончев - БДЦ: "Народен съюз - кой ще носи отговорността за съдебната реформа оттук нататък - ГЕРБ, Реформаторския блок, коя коалиция, какъв е съставът, който ще застане зад действията на г-жа Захариева?"


;

Разцеплението в Реформаторския блок в подкрепата за управлението на кабинета предизвика реакция от ГЕРБ. А Радан Кънев и Лютви Местан отново заговориха за предсрочни избори.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: "Скъпи колеги, които минахте в опозиция. Просто мястото ви не е там, където в момента седите. Минете там, където е ясно изразената опозиция в лицето на БСП лява България или независимите където стоят на последните редове".
Радан Кънев - съпредседател на ПГ на Реформаторския блок: "Актът на оттегляне от управляващото мнозинство не е акт на триумф. Правителството с тази номинация дава зелена светлина на предсрочни избори и това са две напълно различни неща".
Лютви Местан - председател на ПГ на ДПС: "ДПС смята, че има обективна необходимост от предсрочни парламентарни избори. И вашето излизане от властовата формула е най-категоричното доказателство".

След този дебат Екатерина Захариева се разграничи от упреците за политическа зависимост в работата си.

Екатерина Захариева - министър на правосъдието: "Обещавам, че няма да го правя и никога не съм го правила - да влизам в политически и задкулисни договорки с една или друга част".

Пред депутатите Захариева обясни още, че няма да дава напразни обещания, а ще се докаже с работа и резултати.


Проследете дебата по минути тук.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поли Генова с номинация за Eurostar Awards
Поли Генова с номинация за Eurostar Awards
Българската Коледа помага на 6-годишния Преслав
Българската Коледа помага на 6-годишния Преслав