НОВИНИ

Тази година празнуваме Игнажден ден по-рано

Тази година църквата премести Игнажден с един ден напред. Така вместо на 20-ти, трябва да внимаваме кой влиза в дома ни - утре и дано това да на е кварталния, например. Според поверието по първия гост на Игнажден се гадае следващата година. Каква е причината за промяната на датата тази година- Игнажден съвпада с големия църковен празник - Неделя преди Рождество Христово и за да не бъде ощетено празнуването, се мести ден по-рано. Често ли се получава това съвпадение .

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:55, 18.12.2015
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Протосингелът на Софийската митрополия отец Ангел Ангелов обяснява, че в Типика на Българската православна църква или с други думи в книгата, която показва как да бъде устроено църковното богослужение, ясно е записано, че когато Игнажден съвпадне с Неделята преди Рождество Христово, то празникът на свети Игнатий се пренася в предишния ден.

отец Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия: В това няма нищо необичайно, защото църквата винаги е казвала, че празнува не самата дата, а събитието, което е свързано с нея. И така че да не се ощети по някакъв начин празникът на Свети Игнатий и именно затова в съботния ден службата ще бъде разгърната в цялата си пълнота, посветена на този светец на църквата ни.

Скоро не е се случвало такова съвпадение, отец Ангел изчислява, че може би това става през около 8 години.

отец Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия: А хората кога да празнуват? Разбира се хората ще празнуват тогава, когато църквата празнува именно в съботния ден, така че всички онея, които носят това име на свети Игнатий Богоносец да се възрадват и да честват своя празник.Утре? Утре, да.

И така заради съвпадението в църковния календар тази година Коледните празници, чието начало дава Игнажден, ще започнат с ден по-рано. Догодина обаче св. Игнатий си връща своята дата - 20-ти декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бъчварова: Анексът към коалиционното споразумение е жест към Реформаторския блок
Бъчварова: Анексът към коалиционното споразумение е жест към Реформаторския блок
Европейските лидери поискаха по-успешно прилагане на мерките срещу тероризма
Европейските лидери поискаха по-успешно прилагане на мерките срещу тероризма