НОВИНИ

Фандъкова увери, че данъци в София няма да се вдигат

Вижте по какво ще се работи приоритетно.

Александър Марков
от Александър Марков
18:34, 18.12.2015
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

С 300 милиона лева по-малък бюджет за 2016 г., Столичната община ще започне строителството на третия лъч на метрото от "Овча купел" до кв. "Васил Левски". Градският транспорт ще се сдобие с нови автобуси и трамваи. Местните данъци и такси няма да се увеличават, увери кметът Йорданка Фандъкова. Бюджетът на общината за догодина е 1,18 млрд. лева. Приоритет в развитието на София са екологията, транспорта и сигурността. Какво ново чака софиянци догодина - вижте в следващия репортаж.

Балансиран бюджет, който дава заявка да продължи развитието на големите проекти в София. Така кметът Йорданка Фандъкова определи план-сметката за догодина. Собствените приходи на общината ще са 590 милиона лева. Най-много пари - 223 милиона, Общината ще даде за благоустройство и екология.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: "Проектът за бюджет, който предлагаме, е много реалистичен и балансиран и ни позволява да продължим да развиваме устойчиво София - развитие на София като зелен град. Основният проект и през 2016 г. е третият лъч на метрото със 180 милиона лева - 120 по ОП, 20 - от общинския бюджет".

Драстично повече - 61 милиона лева, са предвидени за почистване на града. Улиците ще се мият не по 3, а по 13 пъти годишно. Ще продължи ремонтът на парка пред НДК с нови 5 милиона лева. Подготвят се документите за завода за производство на енергия от гориво. Нови 3,5 милиона лева ще се дадат за видеонаблюдение и повече Общинска полиция.

Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет: "Сигурността остава като приоритет. Сами ще видите в разбивката на бюджета парите, които са заделени за видеонаблюдение, са много - включват разширяване на системата за видеонаблюдение на общински обекти най-вече фокусирано върху детски градини, училища, площади".

Общината тепърва ще разработи единен портал за електронни услуги, който да намали бюрократичната тежест върху бизнеса и гражданите. Софийската администрация вече е вързана със системате на КАТ. Данъците и таксите остават на същите нива.

Дончо Барбалов, зам.-кмет по финансите: "До края на януари съм поискал от колегите да ми направят оценка на реалните разходи по предоставяне на услугите и вече по съображения икономически и социални, но основната такса смет - няма да бъде променяна".

В транспорта ще продължи обновяването на автобусите и трамваите. В края на годината ще е напълно готова и интелигентната система за управление на трафика, която ще обхване всички 160 големи кръстовища в града.

Любомир Христов, зам.-кмет по транспорта: "През 2016 г. на практика ще се изпълни проектът за доставка на нови 110 автобуса, доставка на още 5 нови трамвая, чиято процедура финализирахме буквално преди няколко дни, доставка на трамваи от компанията в Базел, Швейцария - модернизирани".

Акцент догодина ще бъде и ремонтът на кварталните улици. Предстои да се довършат Обиколна, Монтевидео, Козлодуй. Естакадата на бул. "България" и "Иван Гешов", бул. "Владимир Вазов" и моста "Чавдар". Ще бъдат изградени 9 нови детски градини и ремонтирани 17 училища.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Установени са родителите на изоставеното в Пловдив бебе
Установени са родителите на изоставеното в Пловдив бебе
Нова вълна от смог в Китай
Нова вълна от смог в Китай