НОВИНИ

Румяна Бъчварова: Изтичане на газ от две цистерни усложнява ситуацията в Хитрино

Изтичане на газ от две цистерни усложнява ситуацията в Хитринио и сега обмисляме предотвратяване на всички рискове, с което вероятно ще се увеличи времето на обезопасяване на цистерните, каза вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова. Главният секретар на МВР призова хората да не се опитват да се върнат в зоната на инцидента, понеже има риск от обгазяване. 7 души загинаха, а 29 бяха ранени при взрив на товарен влак рано сутринта вчера в село Хитрино.

bnt avatar logo
от БНТ
09:43, 11.12.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Времето за работа ще бъде по-дълго, понеже трябва да се предотврати всеки риск, добави Румяна Бъчварова.

Румяна Бъчварова - вицепремиер и министър на вътрешните работи в оставка: Има известно усложняване на обстановката, изтичане на газ от 2 цистерни. И това налага да обмисляме решенията по-внимателно, да предотвратим всякакви рискове, дори с цената на по-дълго време, в което ще се работи. И да се обърнем също и към гражданите - и тези, които са евакуирани. Най-важното в момента е да се справим без рискове със ситуацията. Да бъдат търпеливи и да не правят опити да стигнат до опасните зони.

Главният секретар на МВР определи случилото се като бедствие:

Георги Костов, главен секретар на МВР: Ситуацията наистина се обостри в сравнение със снощи, когато имаше изтичане само от една цистерна. Сега с дигане на температурите предстои населеното място да бъде обгазено. Правилна е преценката за евакуация на хората, на място са най-добрите експерти на МВР и газови експерти доброволци. Най-доброто, с което разполагаме, е това. Хората на място рискуват своя живот. Хората не трябва да са много, оптимален брой хора има там и са предприети всички адекватни мерки за безопасността им. Опасно е да се влиза в селото независимо по какви подбуди. Ще намерим начин да бъдат нахранени оставените в зоната на инцидента животни. Наши служители ако трябва ще ги нахранят. Няма допълнителни пострадали. Има действително бедствие, 12 цистерни имаме, 9 с пропилен, останалисте с пропан-бутан.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на Пентагона пристигна в Ирак, за да обсъди битката за Мосул
Шефът на Пентагона пристигна в Ирак, за да обсъди битката за Мосул
Стефан Командарев снима нов филм
Стефан Командарев снима нов филм