НОВИНИ

Румяна Бъчварова: Промените в МВР са абсолютно необходими на системата

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова коментира в Русе, че тя и екипът й стоят зад реформата в МВР. По думите й промените са абсолютно необходими на системата, "ако искаме да я има в нов вариант".

bnt avatar logo
от БТА
12:47, 08.04.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
румяна бъчварова промените мвр абсолютно необходими системата

"А не да правим така, че тя да остане във варианта, от който всички са недоволни, включително и депутатите. Има особена чувствителност към промените в МВР на хора, които са били в МВР. Не мисля, че това е правилният подход, ако искаме да вървим напред", заяви Бъчварова.
Тя обясни, че са я учудили коментарите, с които във вътрешната комисия не е бил приет проектът. По думите й те са показали, че той може би не е бил четен подробно.
"По отношение на служителите ние предлагаме да се приложи нормата на закона, който бе приет през февруари от същите тези депутати - т.е. разделянето на служителите на първа и трета категория. Коментарите бяха, че трябва да има изключения, т.е. да има служители, за които този закон да не важи. Това не го разбирам. Не смятам също, че е добра практика всички функции на управление да бъдат съсредоточени във фигурата на министъра", заяви Бъчварова.
Тя заяви, че си обяснява неразбирането от страна на депутати с това, че "когато дълго време си бил в една система, много трудно можеш да приемеш и да осъзнаеш смисъла на промените в нея".
"Да, това е бламиране на реформата. Това обаче е само една комисия и се надявам в другите комисии, в които компетентността е с друг профил, да има друго разбиране, защото очевидно не е лесно да разбереш идеята за една реформа", коментира Бъчварова.
На въпрос дали има конфликт с Цветан Цветанов, тя заяви, че персонални отношения няма да коментира.
"За мен са важни принципните въпроси - какво правим с МВР, накъде вървим, кое е по-добро", каза Бъчварова, която пристигна в Русе за среща с румънския си колега Петре Тоба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България няма да загуби средства по Програмата за развитие на селските райони
България няма да загуби средства по Програмата за развитие на селските райони
340 круизни кораба ще акостират край Русе
340 круизни кораба ще акостират край Русе