НОВИНИ

Русенци направиха петиция за освобождаването от такса "мост"

Да отпадне таксата за преминаване на „Дунав мост“ за колите с русенска регистрация. За това апелира петиция в интернет, в която за ден и половина са се подписали над 130 души. Примерът е заимстван от Румъния, където до края на седмицата транспортното министерство ще разгледа предложението колите с регистрация от окръг Гюргево да преминават през съоръжението безплатно.

bnt avatar logo
от БНТ
14:01, 02.01.2018 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Колите с гюргевска и русенска регистрация да преминават безплатно през Дунав мост, според хората, би се отразило благоприятно на обществено–политическия и икономическия живот. Много русенци работят в Гюргево и Букурещ, както и обратното, ходят на покупки през границата.
Не по-малко важни са контактите, свързани с трансграничните програми.

Лили Ганчева – изп. директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“
„Като пример бих могла да дам Пожарната, където е заложено закупуване на голяма техника, има събития и действия, които предполагат много чести срещи. Не е нормално да се заплаща тази такса.“

На граничния пункт Дунав мост днес камерата ни засне много автомобили с русенска или гюргевска регистрация. Някои от хората отиваха на работа, други – на разходка, но повечето от тях подкрепят идеята таксата за двата гранични региона да отпадне. Иван Иванов кара такси и вече е разбрал за решението на румънската страна.

Иван Иванов
„Ние не сме по-различни от тези в Гюргево, не става въпрос за тези 4 лева. Но щом от Гюргево отпада таксата, би трябвало и от България, от наша страна, да отпадне. Колкото до цената, влиза в цената на курса, ако я няма таксата, ще бъде курсът по-евтин.“

Такса Дунав мост, събирана от румънска страна, отива в бюджета на окръг Гюргево. От наша страна тя влиза в държавната хазна и средствата се разпределят за различни проекти. Ще се съгласят ли българските власти да се лишат от тези средства – ще стане ясно в следващите месеци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юрген Клоп не бърза с включването в игра на Ван Дайк
Юрген Клоп не бърза с включването в игра на Ван Дайк
Нинова: С ветото си президентът дава златен шанс да надделее здравият разум
Нинова: С ветото си президентът дава златен шанс да надделее здравият разум