Президентът наложи вето на антикорупционния закон

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, като го оспорва по принцип и в неговата цялост.

от БТА
12:15, 02.01.2018
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Според държавния глава противодействието на корупцията не може да се ограничи само до мерките, предвидени в приетия закон. Тези мерки, макар и необходими, не са достатъчни за ефективното противодействие на корупцията, каквито са очакванията на обществото.

Корупцията е негативно явление с многостранни измерения и чрез нея се овладяват основни лостове на държавното управление от частни икономически интереси, които оказват въздействие върху процесите на вземане на решения в своя полза чрез незаконни и често скрити форми на натиск или влияние. Корупцията ограничава основните права и свободи на гражданите, ерозира доверието в държавата, затруднява икономическото развитие и инвестициите и краде от благосъстоянието на нацията, се посочва в мотивите за ветото.

В мотивите за връщане се посочва същественото несъответствие на закона с поставената в него цел - ефективно противодействие на корупцията, както и отклонения от основни начала на Конституцията и международни договори, по които Република България е страна, пише в съобщението.

Мотивите за ветото са публикувани на сайта на президентската институция.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Доброволци помагат за възстановяването в приюта на отец Иван
Доброволци помагат за възстановяването в приюта на отец Иван
Отношенията между двете Кореи се затоплят
Отношенията между двете Кореи се затоплят