НОВИНИ

​С 13% са намелели фалшивите сигнали на телефон 112

С 13% са намелели фалшивите сигнали на телефон 112, отчетоха от дирекцията по повод Европейския ден на системата за спешни повиквания. От общо 4 милиона обаждания през миналата година, над 2 милиона са били за оказване на помощ. В момента се разработва нова система за спешни повиквания, в която сигналите могат да се получават и чрез социалните мрежи.

Николай Минков
от Николай Минков
19:12, 09.02.2018
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Малко след 11 часа днес на тел. 112 е получен сигнал за пожар в централна административна столична сграда. Минути по-късно на място пристиган екипи на пожарна и аварийна безопасност и на спешна помощ, евакуирани са ранени и обгазени хора.

Това не е инцидент, а част от учение. Съвсем истинска обаче бе верижната катастрофа на "Тракия" през юли миналата година с 31 ранени. За нея винаги ще си спомня Стоян Вълев, награден днес заради реакцията си при инцидента.

Стоян Вълев - координатор в РЦ " 112 -София": Това, което е най-големия ужас да получиш сигнал за човек, който не знаеш къде се намира и да му прекъсне връзката.

Нова система за сигнализиране на 112, на базата на съвременните технологии, трябва да замени сегашната, обявиха от Дирекцията.

Тя предвижда въвеждането на разработеното от Гугъл приложение за разширена мобилна локация, издирване с дронове на пострадали и още:

Констанца Бойкова - главен експерт в "Национална система 112": Гражданите в бъдеще трябва да могат да се свързват посредством социалните мрежи с изпращане на с картина от конкретна ситуация, клип и т.н.

Над 4 млн. са подадените сигнали миналата година чрез 112, като средно на ден са постъпвали по 11 хиляди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Удрялата деца възпитателка от Бургас ще бъде разследвана за тормоз над малолетни
Удрялата деца възпитателка от Бургас ще бъде разследвана за тормоз над малолетни
Съдът в Ихтиман остави в ареста само един от обвинените за побой над полицаи
Съдът в Ихтиман остави в ареста само един от обвинените за побой над полицаи