НОВИНИ

С 500 млн. лв. започва ремонт на язовирите в най-критично състояние

Осигурени са 500 милиона лева, с които ще започне ремонтът на язовирите в най-критично състояние в страната, каза днес във Варна председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Петър Горновски. В областната администрация на крайморския град той участва в дискусия за промените в Закона за водите, която събра кметове на общини и експерти от различни институции.

bnt avatar logo
от БТА
13:23, 10.08.2018
Чете се за: 00:33 мин.
У нас
500 млн започва ремонт язовирите критично състояние

С оправянето на водоемите ще се заеме ново търговско дружество, регистрирано на основание промените в закона, обясни Горновски. По думите му в страната има над 850 язовира, при които ремонтите са наложителни. Във Варненско най-спешните случаи са осем.

Предстои да бъде извършена класификация на всички язовири в страната, като те ще бъдат разделени в три групи според потенциалната опасност, която представляват за хората и инфраструктурата, допълни Горновски. Той допълни, че до 7 октомври общините могат да заявят пред Министерството на икономиката дали ще прехвърлят на държавата собствеността върху водоеми, които не могат да стопанисват. Това може да става с решение на общинските съвети. Горновски посочи, че удължаване на този срок няма да има, а след изтичането му, общините, които не са реагирали, ще носят пълната отговорност за състоянието на язовирите.

ДАМТН ще бъде изключително консервативна за ликвидация на водоеми, каза още председателят на агенцията. Той уточни, че язовирите са правени с определени цели и не може да бъдат унищожавани с лека ръка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Близо 60 нарушители на пътя са установили при полицейската акция в Бургаско
​Близо 60 нарушители на пътя са установили при полицейската акция в Бургаско
Палмово дърво с банани стана атракция в кюстендилското село Бараково
Палмово дърво с банани стана атракция в кюстендилското село Бараково