НОВИНИ

С богата програма Пловдив ще отбележи Деня на българската просвета и култура

Пловдив ще отбележи Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост с богата програма, съобщава агенция "Фокус".

bnt avatar logo
от БНТ
09:22, 24.05.2017
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Тържествата по повод 24 май започват традиционно на площад „11-ти май“ пред ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“. До 9:45 часа ще бъдат връчени Почетен знак на град Пловдив, Почетна значка на град Пловдив и грамоти в Актовата зала на гимназията. По същото време Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи празнична литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“. В 10.00 часа вратите на храма се отварят и към площада се отправят официалните лица, гости и свещеници. Празнично слово ще произнесе началникът на Регионално управление по образованието Иванка Киркова.

Пред паметника на славянските равноапостоли ще започне празничен молебен. Той ще бъде отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. В 10.25 часа ще бъдат положени венци и цветя, а в 10.30 часа ще бъде поставено началото на шествието към площад „Централен“. То ще се води от Мажоретен състав при СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Духов оркестър – Пловдив и знаменна група от ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“, носеща иконата на св. св. Кирил и Методий.

За първи път тази година по пътя на шествието ще бъдат разположени 6 отделни сцени с програма.

Кулминацията на тържествата е общото изпълнение ЗАЕДНО на пловдивските хорове – хор „Детска китка“, Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева“, Камерен хор „Иван Спасов“, Дамски хор „Тримонциум“, Девическа хорова формация „Евмолпея“, Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“, хор „Тракия“, Вокална формация „Омайниче“, Детски хор на НУМТИ „Добрин Петков“ и Академичен народен хор към АМТИИ. Всички те заедно, под диригентството на доайена на хоровото изкуство в Пловдив Златина Делирадева ще изпълнят три песни „Де е България?“, Химна на град Пловдив и „Върви, народе възродени“. Началото е около 11.40 часа.

Празничната програма от площад „Централен“ завършва с изпълнение на Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“ и общо хоро, в което могат да се включат всички присъстващи на площада.

От 16.00 до 18.00 часа на пл. „Стефан Стамболов“ ще се проведе празничен концерт с участието на академичните състави към АМТИИ – Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димана и Никола часове преди да представят Аз съм българче
Димана и Никола часове преди да представят "Аз съм българче"
Най-добрият учител, когото познавам: Владислав Тодоров
Най-добрият учител, когото познавам: Владислав Тодоров