С какво ще помогне новата пътна агенция за намаляване на катастрофите

Правителството одобри създаване на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" към Министерски съвет. Какви точно ще са фукциите на новия държавен орган и ще се постигне ли целта най-после да намалеят жертвите на пътешестия по пътищата - по темата в Сутрешния блок на БНТ гостува Малина Крумова, съветник на премиера Бойко Борисов.

от БНТ
08:38, 01.02.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Крумова заяви, че не може да коментира дали тя ще оглави новата агенция, тъй като предстои да се вземе решение на МС.

Малина Крумова, съветник на премиера Бойко Борисов: Безопасността по пътищата не е еднозначна политика, която зависи само от един орган в държавата или само от държавата, точно това я прави толкова сложна и комплексна. Нужно е сътрудничество между институциите, гражданското общество, бизнеса.

Целта на новата агенция е да се намалят жертвите и пострадалите при ПТП, за да може да спасим човешки животи, в крайна сметка, допълни Крумова. Не мога да ви обещая, че със създаването на агенцията няма да има тежки ПТП-та, това би било нереалистично. Но си поставяме за цел тежките катастрофи да намалеят с 20% за една година, обясни още съветникът на премиера.

Малина Крумова, съветник на премиера Бойко Борисов: Фактът, че няма правомощия все още не означава, че тази агенция няма да си върши работата.

Голяма част от безопасността на движението зависи от качеството на пътната инфраструктура. Много често участъците с концентрация на ПТП-та са идентифицирани от органите на МВР, препоръчано е на собственика да предприеме действия по отношение на реконструкция, но такива действия не се предприемат. Функцията на Агенцията в този случай ще бъде да проследи дали органите, на които е възложено изпълнението на определено действие, са изпълнили това действие, допълни още Крумова.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ситуацията в Столипиново се нормализира след акцията на МВР
Ситуацията в Столипиново се нормализира след акцията на МВР
Нова идея: Държавата да поема специализацията на лекари, ако останат у нас
Нова идея: Държавата да поема специализацията на лекари, ако останат у нас